Throwback - Flubber (1997)

Het is tegenwoordig lastig om een Disney live-action film te vinden die geen remake is van één van hun populaire animatiefilms. Op dit moment is het raar om te denken dat dit niet altijd het geval was. als we kijken naar de jaren negentig, zien we veel meer live-action films, hoewel ook deze niet allemaal honderd procent origineel waren. Voor een release in 1997 had de studio de perfecte combinatie voor een remake gevonden, met enerzijds het verhaal uit de klassieke komedie The Absent Minded Professor uit 1961, en Robin Williams, waarmee Disney juist terug de plooien na Aladdin had glad gestreken. Het script werd geschreven door de legendarische schrijver/regisseur John Hughes, samen met Bill Walsh die eerder producent was geweest voor de originele film in 1961. De regie lag in handen van Les Mayfield, die eerder al had samengewerkt met Hughes voor Miracle on 34th Street. In de film, die uiteindelijk de titel Flubber zou krijgen, ontdekt een verstrooide professor een rubberachtige substantie vol energie, maar verliest tegelijkertijd de relatie met zijn verloofde uit het oog.

8373459592_af7513ea54_b.jpg

Flubber is een film die uiteindelijk goede bedoelingen heeft, maar door de grote focus op de romantische aspecten haar doel als familiefilm wat uit het oog verliest. Hierdoor komt de film eerder over als een romcom, in plaats van de grappige Disney familiefilm die het had moeten zijn. Dit zorgt voor een identiteitscrisis die het het kijkplezier niet ten goede komt. Toch zijn er twee elementen die dit project nog enigszins overeind houden: Robin Williams, en de voor die tijd fantastische effecten. Met een hoofdrol vol voornamelijk fysieke komedie, is Robin Williams een logische en fantastische keuze voor een film in de jaren negentig. Williams doet zeker zijn best, en geeft duidelijk het volle van zichzelf in alle scenes, maar toch voel je dat hij niet honderd procent is, tegengehouden door een productie die hem misschien niet de nodige vrijheid gaf. Het is geweten dat Williams, zoals bij zijn meeste films, heel wat improviseerde, naast de gewoonlijke, geschreven scenes. Bijna geen van deze scènes werd echter gebruikt, wat de performance van Williams eerder geforceerd doet aanvoelen. ook voel je dat Williams inderdaad een komische performance geeft die past in een grappige familiefilm, maar die hier wat verkeerd zit in een film die uiteindelijk aanvoelt als een romcom.

Misschien wel de grootste verwezenlijking in Flubber, is het werk van de computereffecten en de manier hoe deze geïntegreerd werden met praktische effecten. Het team achter de effecten had veel ervaring opgedaan bij haar vorige film Casper, maar de vloeibare consistentie van Flubber bleek uiteindelijk een heel grote uitdaging te zijn voor een film in het midden van de jaren negentig, zeker omdat Flubber doorheen de film honderd procent computer gegenereerd is. De improvisaties van Robin Williams maakte het werk zelfs nog moeilijker, omdat ze hierdoor in situaties kwamen die niet waren verwacht. Anders dan tegenwoordig het geval is, werd er geen gebruik gemaakt van greenscreen, waardoor er enkele fantastische sets moesten worden gebouwd. Flubber was in het midden van de jaren negentig een mijlpaal in de nog jonge geschiedenis van computereffecten in films. Het zijn verrassend sommige van de minder moeilijke effecten, zoals het doen vliegen van de auto, die er nepper uit zien dan Flubber zelf. Natuurlijk zou het nu beter en efficiënter kunnen, maar het is al zo goed dat dit niet hetgeen is dat je uit de film haalt.

zv8rOS34kPMe4YLfOtRzcjTJAoI.jpg

Flubber is een film waarvan ik het bestaan altijd wel heb geweten, maar nog nooit had bekeken, wat een zekere verwachting met zich meebracht. Van de grappige kinder- of familiefilm die ik had verwacht, was niet veel te zien. Toch is het altijd plezant om Robin Williams aan het werk te zien, en daardoor zal Flubber altijd wel een klassieker blijven. Hoewel het misschien niet zijn beste werk is, weet hij genoeg grappige momenten te vinden om er, samen met de sterke effecten, een degelijke film van te maken.

★★★

Flubber is nu te zien via Disney+ en Itunes

Vorige
Vorige

Uncle Frank - Recensie

Volgende
Volgende

The Christmas Chronicles: Part 2 - Recensie