Throwback - Cursed (2005)

Voor een tweede week op rij keren we terug naar het jaar 2005, met nogmaals een horror/thriller in de aanbieding. Cursed, een film rond de vloek van de weerwolf, werd gebracht door befaamd horror-regisseur Wes Craven, de schrijver en/of regisseur achter films als The Hills Have Eyes, A Nightmare on Elm Street, en Scream. Het script voor deze film uit 2005 kwam van de hand van Kevin Williamson, de schrijver achter alle Scream-films, waarmee Craven voordien al had gewerkt. Het verhaal van deze film volgt drie jongeren die op een avond aangevallen worden door een weerwolf die vrij rondloopt in Los Angeles, en om ervoor te zorgen dat ze zelf geen weerwolven worden, moeten ze de loslopende weerwolf zien te doden. De film bevat opvallend heel wat acteurs en actrices die later nog heel wat bekender zouden worden. De hoofdpersonages worden bijvoorbeeld vertolkt door Christina Ricci, op dat moment al bekend van haar rol als Wednesday Adams in The Adams Family, en Jesse Eisenberg, die later bekendheid zou verwerven voor rollen in The Social Network, Batman V Superman, en Now You See Me. Daarnaast zijn ook namen als Judy Greer, Joshua Jackson, Milo Ventimiglia, Michael Rosenbaum, en Nick Offerman in deze film terug te vinden.

ems.ZW1zLXByZC1hc3NldHMvbW92aWVzL2EzMDg2YzQxLWQyNzUtNGU2Ni1iZDJmLWE5MTcwZmVmZGNiYS53ZWJw.jpg

De grote hoop aan bekende namen maakt de film niet per se beter, hoe goed de performances van enkele van deze acteurs later in hun carrière wel niet mochten zijn. Cursed is een typische mid-2000 film met de gebruikelijke harde rockmuziek, kledingstijl, en uiteindelijk een voorspelbaar, cliché verhaal. Wel, deels voorspelbaar, want uiteindelijk had het toch nog een verrassende twist in de aanbieding. Het plot is nog deels interessant, met een soort speurtocht of mysterie waarrond het hele verhaal draait, iets dat perfect werkt voor een film die slechts anderhalf uur lang is. Centraal staat een verhaal rond het belang van familie, met een gespannen relatie tussen een broer-zus duo, maar het lukt de film nooit echt om dit enige emotionele impact te geven. De rest van het verhaal wordt opgevuld met talloze, cliché liefdesperikelen, en opvallend een homofobisch personage dat uiteindelijk zelf homo blijkt te zijn. De uitwerking doet de film echter nog meer de das om. De typische fancy, hyperactieve camerabewegingen van de tijd maken er zeker geen aangename kijkervaring van, en de weerwolven zelf zien er ook niet altijd even goed uit.

Cursed kwam uit op een interessant moment waar computereffecten nog maar net meer gebruikt werden in Hollywood, en men dus nog altijd deels vertrouwde op de lange traditie van praktische effecten. Deze hybride combinatie van computer- en praktische effecten om de weerwolven tot leven te brengen, zorgt voor bijna grappige beelden die de film nu niet per se eng maken. De traditie van weerwolven in film gaat terug tot de beginjaren van Hollywood, met bijvoorbeeld de film Werewolf of London uit 1935. Om deze weerwolven tot leven te brengen werd tot in het begin van de 21ste eeuw natuurlijk gebruik gemaakt van make-up, kostuums, of zelfs stop-motion. Zo konden weerwolven er heel menselijk uit zien, met simpelweg wat haar en valse tanden, ofwel ging men extreem met animatronische creaturen die er een heel stuk enger uitzagen. Met de introductie van computereffecten in het begin van de jaren 2000 was er plotseling veel meer mogelijk. Plotseling zien we een hele waaier aan verschillende weerwolven verschijnen, van magere, bijna haarloze wezens zoals in de Harry Potter films, naar simpelweg grote wolven in de Twilight Saga, tot een hybride vorm in de Underwold Films, en nog zovele meer. Hoewel Cursed na bijvoorbeeld The Prisoner of Azkaban kwam, waar een compleet CG wolf te zien was, wordt in de 2005 film gebruik gemaakt van praktische én computereffecten. Het resultaat is een zeer wisselend beeld, van bijna grappige scenes met een kostuum, tot stunts waar je ziet dat de computereffecten nog altijd niet helemaal realistisch zijn.

Met een weerwolf die in het midden van een zogezegd spannende scene opeens zijn middelvinger uitsteek, is het moeilijk om uiteindelijk een “enge” film af te leveren. Cursed is dan ook een film om snel te vergeten, en zeker niet Wes Craven’s beste film ooit. Een hele hoop goede acteurs blijkt niet bepaald een garantie voor een top film, daarvoor is ook een degelijk script nodig. De effecten hebben natuurlijk ook een groot aandeel bij het falen van de film. Door niet te kiezen tussen een van de twee aanpakken voor de effecten, krijg je een soort hybride model dat de nodige consistentie mist. Als het aankomt op weerwolvenfilms, kan je Cursed beter links laten liggen.

★★

Cursed is nu te huren via Amazon

Vorige
Vorige

The Girl on the Train - Recensie

Volgende
Volgende

Tribes of Europa - Recensie