One Night in Miami - Recensie

De switch van bekende, succesvolle acteurs naar de regisseursstoel zien we tegenwoordig met steeds meer succes gebeuren, denk maar aan Bryce Dallas Howard voor The Mandalorian, of Olivia Wilde met Booksmart. De nieuwste figuur die op het punt staat om als regisseur door te breken, is actrice Regina King, bekend van films als Ray of een serie als Watchmen. Na een hele reeks afleveringen en films voor televisie, komt King nu met haar big-budget debuut One Night in Miami, met een script van Soul-schrijver Kemp Powers. De film geeft een fictief verslag van een ongelofelijke nacht waarin de iconen Muhammad Ali, Malcolm X, Sam Cooke, en Jim Brown bijeenkwamen om hun rol in de burgerrechtenbeweging, en de culturele omwenteling van de jaren zestig te bespreken. deze bekende namen worden respectievelijk vertolkt door Eli Goree (Riverdale, The 100), Kingsley Ben-Adir (Peaky Blinders, Noelle), Leslie Odom Jr. (Hamilton, Murder on the Orient Express), en Aldis Hodge (Hidden Figures, Straight Outta Compton). Na een ronde langs enkele filmfestivals, werd de film opgepikt door Amazon om wereldwijd online te vertonen.

MV5BMjdlYjYyYWEtYTE1Ny00YjA2LTk5OTItNDg1MDNhZWFjNzQyXkEyXkFqcGdeQXZ3ZXNsZXk@._V1_.jpg

One Night in Miami is een fantastische film, tegelijkertijd entertainend maar ook qua inhoud zeer belangrijk. Wat de film zo entertainend maakt, zijn de performances die een al sterk script toto leven brengen. De rollen zijn zo goed gecast, en het acteerwerk is zo goed, dat dat overkomt op het scherm naar de kijker. De hele setting en plot van de film helpt hier ook bij. Je hebt vier vrienden van verschillende achtergronden, verschillende beroepen, zelfs verschillende leeftijdsgroepen, die ondanks hun gelijkenissen, bekend, populair en zwart, nog altijd zeer verschillend zijn. En als deze vier personen in een kamer zitten, wat het geval is voor een groot deel in het midden van de film, met niets anders te doen dan te praten, dan gaat dat natuurlijk botsen. Het resultaat is een zeer dynamische film, met weinig actie en voornamelijk dialoog, die fantastisch is om naar te kijken, vooral tijdens de gespannen momenten, dankzij de performances van de acteurs, en het sterke camerawerk. De casting heeft hier perfect werk geleverd, met dan voornamelijk voor de bij ons grootste namen van Malcolm X en Cassius Clay, aka Muhammad Ali. Kingsley Ben-Adir en Eli Goree weten deze bekende gezichten perfect tot leven te laten komen, met een zeer sterke gelijkenis. Maar ook Aldis Hodge en Leslie Odom Jr. weten een diepte tot hun rollen te brengen die het verhaal naar een hoger niveau tilt.

Wat deze film uiteindelijk zo goed maakt is, dat je een blik krijgt achter de façade van deze vier heel verschillende, bekende gezichten. Door ze weg te halen van hun gewoonlijke setting en entourage, is het mogelijk om een veel eerlijker en persoonlijker verhaal te vertellen, zeker als je de vier tegenover elkaar plaats. Natuurlijk zullen we nooit echt weten hoe deze mensen echt waren, hoe hun vriendschap was, of hoe deze nacht echt is verlopen, maar het geeft wel de kans om de verschillende filosofieën te belichten die in eenzelfde gemeenschap bestaan. Alle vier worden ze gezien als voorbeelden die opkomen voor de zwarte gemeenschap in de jaren zestig, maar dat betekent niet dat ze eenzelfde manier hebben om dit gelijkaardig maatschappelijk doel te bereiken. De meer radicale aanpak van Malcolm X staat tegenover de wat nonchalantere houding van de andere drie, met de meer vocale, lossere Sam Cooke, de terughoudendheid van Jim Brown ondanks zijn eigen sterke mening, en de jonge, wat naïeve Cassius Clay die op het punt staat om zijn pad te kiezen. Met deze film wordt heel goed deze verschillende perspectieven in de Afro-Amerikaanse gemeenschap van toen, en waarschijnlijk ook nog van nu, belicht in verband met de strijd voor meer rechten, en zelfs gewoon als mens aanzien te worden. De film toont duidelijk dat al deze meningen niet minder effectief of relevant zijn, en dat ze elk op hun manier werken aan een beter toekomst voor de zwarte gemeenschap, ook al botst dat nu en dan eens, maar op het einde kunnen ze nog altijd vrienden zijn.

ems.ZW1zLXByZC1hc3NldHMvbW92aWVzLzM4OTZkZGM0LWZmYjgtNGY5MC1hMzM4LWQ3ZDhiMDdiZWU0OS5qcGc=.jpg

Als een film van bijna twee uur, gaat One Night in Miami bijzonder vlot vooruit, allemaal te danken aan het sterke regiewerk van Regina King, en een zeer sterke editing. De film valt niet in de val om te veel te knippen, wat resulteert in veel lange, vloeiende scenes die een rust brengen in de chaos tussen deze vier bekende vrienden. One Night in Miami is tegelijkertijd een veel lichtere aanpak van deze personages, in vergelijking met andere biografische films, maar anderzijds is het ook volgeladen met zware thema’s die zelfs nu nog altijd relevant zijn in Amerika, en over de hele wereld. Met een fantastisch script van Kemp Powers heeft Regina King haar intrede als regisseur in Hollywood zeker niet gemist, met hoogstwaarschijnlijk een goed award-seizoen in het verschiet. One Night in Miami is dan ook zeker de moeite waard om eens te bekijken.

★★★★1/2

One Night in Miami is nu te bekijken via Amazon Prime

Vorige
Vorige

Helmut Newton: The Bad and the Beautiful - Recensie

Volgende
Volgende

Lupin (Deel1) - Recensie