The Personal History of David Copperfield - Recensie

Sinds Slumdog Millionaire weten we al dat Dev Patel ooit een grote acteur zou worden. Zijn parkour is sindsdien niet al te best geweest, denk maar aan The Last Airbender, een pijnlijke herinnering voor iedereen. Stilaan begint hij zich echter te herpakken met enkele klassieke rollen, bijvoorbeeld als Gawain in de toekomstige The Green Knight, maar nu ook met de titelrol in The Personal History of David Copperfield. Het bekende verhaal van Charles Dickens is al meerdere malen verfilmd, maar regisseur en schrijver Armando Ianucci (The Death of Stalin) probeert er zijn eigen draai aan te geven. In het script dat hij schreef samen met Simon Blackwell (In The Loop), verteld David Copperfield uit zijn boek zijn levensverhaal waarin hij als weeskind verschillende obstakels moest trotseren, en doorheen deze toch verschillende merkwaardige figuren ontmoette.

v1.bjsyMzMwMDU4O2o7MTg2MTE7MTIwMDszMzYwOzIyNDA.jpg

Over The Personal History of David Copperfield kan gezegd worden dat het een heel plezante film is met enkele donkere momenten. Met een dergelijk verhaal ligt er veel druk om het publiek te laten geven om dit tragisch hoofdpersonage. Met de humor en de stevige performances van Dev Patel en Jairaj Varsani, die de jonge David speelt, lukt dit vrij goed. De echte kracht van de film ligt in de merkwaardige figuren die Copperfield tegenkomt tijdens zijn verhaal. De figuren zelf maken het verhaal al zoveel grappiger en en pittiger, maar hier is het vooral de casting, met zovele sterren, die de film pas echt doet stralen. Acteurs als Hugh Laurie, Peter Capaldi, Tilda Swinton, Gwendoline Christie, Benedict Wong, en nog vele anderen, weten met hun specifieke acteerstijlen en charisma, hun personages veel opmerkelijker te maken. Je kijkt altijd uit naar de volgende figuur in het verhaal, en de terugkeer van bekende gezichten doorheen de film. Het is de combinatie van een plezante sfeer, enkele donkerdere momenten, en deze hilarische figuren, die de film nog echt goed maakt.

Het meest besproken element, maar misschien ook hetgeen eigenlijk geen rol zou mogen spelen, is de casting van Dev Patel en de zeer diverse cast in het algemeen. Origineel is David Copperfield natuurlijk een verhaal vol witte mensen, zoals het ook geadapteerd werd doorheen de vorige eeuw. De versie van Ianucci probeert echter een meer hedendaagse representatie van de wereld en maatschappij te geven. Wat dan met de historische juistheid, zullen veel mensen vragen. Maar speelt dat echt een rol. David Copperfield is sowieso al een fictief verhaal, en de manier waarop het hier in beeld gebracht wordt, zet dit nog meer in de kijker. Uiteindelijk speelt die historische juistheid geen rol in een verhaal dat handelt over doorzettingsvermogen en dankbaarheid, niet in een arrogante manier. Dit kan perfect verteld worden met een diverse cast, waarbij vele minderheden zichzelf eindelijk ook eens in een plezant historisch-drama kunnen zien, en niet in een zoveelste drama over hun lijden. Zelf hoop ik dat meer filmmakers het lef hebben om historische verhalen waar de boodschap belangrijker is als de historiciteit, met een diverse cast te vertellen als dit mogelijk is, zoals hier het geval was.

v1.bjsyMzMwMDU3O2o7MTg2MTE7MTIwMDs0NDQzOzI3NzE.jpg

The Personal History of David Copperfield gaat zeker geen Oscars winnen, daarvoor is het script en de cinematografie niet goed genoeg. Maar ik denk dat dit ook nooit de bedoeling was. Tussen al die serieuze en zware studiofilms, mis je soms een luchtig en kleurrijk filmpje voor een zondagnamiddag. De diverse cast is een verrijking waardoor de beste acteurs voor de rol gekozen zijn, en je vooral ook een levendige diverse maatschappij toont in een wereld die steeds maar polariserender is. The Personal History of David Copperfield is dan ook een grote aanrader.

★★★1/2

The Personal History of David Copperfield is nu te bekijken via ZED vanuit je zetel en MyLum

Vorige
Vorige

The Mandalorian (S1) - Recensie

Volgende
Volgende

Throwback - Stigmata (1999)