Throwback - The Losers

Webp.net-resizeimage-13.jpg

Deze week mogen we de tiende verjaardag vieren van een van de weinige stand-alone stripboek films die de voorbije jaren is uitgekomen. The Losers is gebaseerd op de gelijknamige Vertigo comicreeks die liep van 2003 tot 2006, die zelf vaag gebaseerd was op de originele The Losers reeks van DC-comics over een groep WO2 soldaten. De reeks werd opgezet in een screenplay door Peter Berg (Mile 22, Spenser Confidential) en James Vanderbilt (Zodiac, The Amazing Spiderman), en geregisseerd door Sylvain White. In The Losers wordt een CIA Special Forces team verraden en voor dood achter gelaten door hun opdrachtgever, wat hen aanzet op wraak te nemen op de persoon die hun leven heeft geruïneerd.

The Losers mag dan wel wisselvallig onthaalt zijn toen de film uitkwam, maar na al die jaren is het nog altijd een sterke film die toont hoe goed een comic verfilmd kan worden. Het is weer al een film die je direct in de actie gooit en dus geen trage opbouw heeft. Toch heeft het een goede opbouw van de film waarin personages en plot allebei een plaats hebben. In ensemblefilms worden altijd wel enkele personages verwaarloosd, maar hoewel The Losers een duidelijk hoofdpersonage heeft, heb ik toch het gevoel dat iedereen evenveel aandacht krijgt. Het is ook gelukt om elk personage een goed uitgebouwde en unieke persoonlijkheid te geven, een aspect dat deze film echt goed maakt. Het plot is dan weer redelijk stereotype, een typisch wraak verhaal, maar het heeft enkele plezante twists die de film toch dat beetje meer geven. Het blijft natuurlijk wel een comicbook verfilming dus er wordt wel wat gespeeld met de wetten van de wetenschap en fysica, maar dat geeft het ook z'n typische feeling.

Uiteindelijk zijn het wel de personages en de acteurs die de film zo goed maken als het is, en wauw, het is een fantastische cast. De film bevat namen als Jeffrey Dean Morgan, Holt McCallany, Jason Patric, en Chris Evans, Zoe Saldana en Idris Elba voor hun MCU debuut. De zes leden van het team, Morgan, Evans, Elba, Saldana, aangevuld met Columbus Short en Óscar Jaenada, hebben zo'n goede chemie dat het een cliché verhaal beter maakt. Chris Evans' Jensen was veruit mijn favoriete personage, en hier laat hij zijn onderbenut komisch talent zien. Alles wat uit zijn mond komt, is goud en perfect getimed. Ook de rest van de cast is natuurlijk fantastisch. Wat altijd helpt in een vrij stereotype verhaal, is een goede slechterik. Jason Patric is geniaal in zijn rol als de eigenzinnige en losse Max. Ik hou wel van een antagonist die zo casual is, en eigenlijk ook nog wel grappig. The Losers zou nooit zo'n cultstatus hebben gehad zoals het nu heeft zonder deze cast.

The Losers is zeker geen geniale kaskraker, maar wel een van de meest entertainende comicbookfilms die je zult zien. Je ziet duidelijk het kleine budget in de visuele effecten die heel duidelijk nep zijn, en de acteurs waren duidelijk nog niet zo bekend zoals ze nu zijn. Het is de actie, de chemie tussen de acteurs en de hilarische scenes, voornamelijk met Chris Evans, die de film een cultstatus hebben gegeven. De vecht- en schietscènes zijn dan ook nog eens prachtig in beeld gebracht met natuurlijk de nodige slowmo. Het mag dan wel niet super onthaald zijn door de critici, toch heeft het nog een speciale plaats in de harten van filmliefhebbers en comicbook fans. Het is altijd pas als ik de film nog eens zie dat ik eraan herinnert wordt hoe goed het wel niet is.

Nu te zien op Netflix

Vorige
Vorige

The Willoughbys - Recensie

Volgende
Volgende

The Midnight Gospel (S1) - Recensie