Uncorked - Recensie

Naast films is koken en de voedingswereld altijd een van mijn passies geweest, met een Master rond de geschiedenis van kookprogramma's tot gevolg. Als er dus een film uitkomt rond het restaurantwezen of voeding in het algemeen ben ik er als de kippen bij. Ook al gaat Uncorked voornamelijk over wijn, een deel van deze wereld waar ik weinig over weet, toch was ik gefascineerd. Deze eerste langspeelfilm van succesvol producer Prentice Penny (Brooklyn Nine-Nine), volgt Elijah (Mamoudou Athie) die zijn droom om een meester-sommelier te worden, moet balanceren met zijn vader's (Courtney B. Vance) verwachtingen om de familie BBQ-zaak over te nemen.

Als schrijver en regisseur heeft Prentice Penny een heel duidelijk uitgevoerde film kunnen brengen. Met een uur en drie kwartier is het geen heel lange film maar het krijgt wel veel gedaan in zo'n korte tijd. Elijah is natuurlijk de focus van de film maar de uitbouw van de familie rondom hem is even belangrijk. Hoewel het hier toch wel gaat over een zevental personen, voelen de interacties allemaal verdiend aan. Uncorked schittert voor mij voornamelijk omwille van haar balans tussen de verschillende aspecten van Elijah's leven waardoor het zo realistisch mogelijk aanvoelt. In de Afro-Amerikaanse cultuur is familie sowieso al ontzettend belangrijk en hier komt dat zeker naar boven. Hoewel Elijah vaak worstelt met zijn familie, blijkt het uiteindelijk toch het belangrijkste te zijn. De droom betekent soms niets als de belangrijkste personen er niet bij zijn om het met jouw te beleven.

De film draait dus vooral rond twee verschillende thema's: het belang van familie maar vooral het navolgen van een droom ongeacht de kosten. De droom de Elijah nastreeft, wordt niet per se geaccepteerd door zijn vader. Bij kinderen van ouders met een eigen zaak, kan er vaak de druk ontstaan om in hun voetsporen te streden en deze zaak over te nemen. Als de droom dan afwijkt van dit pad, zorgt dit voor de nodige wrijving. De spanning die hierdoor ontstaat is een aspect van de film waar ik mijzelf ook goed in kan vinden. Met een heel specifiek verhaal weet het een thema aan te raden dat vele mensen persoonlijk raakt: de wil om een droom te realiseren. Ze tonen echter niet alleen te goede tijden van deze strijd. De vele uren studeren en het bijklussen om aan het nodige geld te geraken, zijn allemaal elementen die je niet vaak ziet in deze zogenaamde heroïsche strijd naar de droom. Dit maakt het één van de meest realistische films over dit onderwerp dan ik ooit heb gezien.

Hetgeen zo goed als elke film goed of zelfs briljant maakt, is grotendeels het acteerwerk dat ook hier op punt staat. Mamoudou Athie en Courtney B. Vance stelen voornamelijk de show als vader en zoon maar ook de andere acteurs dragen bij tot een levendige film. Niecy Nash geeft als moeder Sylvia de emotionele kant van de film meer kracht bij en is zeker een reden voor het succes van de film. Elijah is ook een persoon die overstapt naar een vreemde wereld. De wereld van de wijn is nog altijd dominant Europees en veel strakker dan zijn gewoonlijke wereld. Deze clash tussen werelden wordt gekenmerkt door de hiphop soundtrack die verweven is doorheen de film. De tegenstelling tussen de hiphop en de strakke wereld van de wijn, geeft de film een zeer hedendaagse sfeer. Uiteindelijk deed de film wat het moest doen. Het deed mij denken aan mijn eigen dromen, én herinnerde mij eraan dat ik dringend eens iets moet doen aan mijn kennis van wijn. Hoewel geen perfect film, Uncorked is zeker de moeite waard.

★★★★

Uncorked is nu te zien op Netflix

Vorige
Vorige

Throwback - 2001: A Space Odyssey

Volgende
Volgende

Bloodshot - Recensie