The Farewell - Recensie

In deze zeer persoonlijke film brengt regisseur en schrijfster Lulu Wang het waargebeurde verhaal rond haar grootmoeder. Wanneer haar Chinese familie ontdekt dat de grootmoeder kanker heeft en nog maar kort te leven, beslissen ze om het voor haar geheim te houden. Om iedereen de kans te geven om afscheid te nemen, organiseren ze een bruiloft. De film speelt zich dan ook deels in New York en deels in China plaats. De hoofdrol van de kleindochter Billie wordt vertolkt door Awkwafina, bekend van Ocean's 8 en Crazy Rich Azians.

The Farewell is een van de films die het voorbije voorjaar de ronde deed op de filmfestivals, beginnende op Sundance. De film werd allom geprezen en is nu eindelijk ook bij ons te zien. En de film is dan ook prachtig. Grappig maar ook droevig en serieus. De triestheid van de familie en kleindochter ligt als een gewicht op je borst. een van de belangrijkste thema's is dan ook de diepe band tussen een kleindochter en haar grootmoeder. Het feit dat iemand jong al zo snel afscheid moet nemen van iemand zo geliefd, is hartbrekend. Voor velen gaat dit ook heel dicht bij huis raken, een van de sterktes van dit verhaal.

Jammer genoeg gaat de film geen hoge toppen scheren op de Amerikaanse awards. Terwijl het een Amerikaanse productie is, wordt de The Farewell meestal onder de categorie van "anderstalige films" geplaatst omwille van het grote Chinese gedeelte. Maar hieruit blijkt dat men de essentie van deze film niet snapt en wat direct een tweede groot thema illustreert, de relatie van vele Amerikanen met het land van hun voorouders. Voor vele Amerikanen zijn er nog weinig verbindingen met hun land van oorsprong en zodra ook deze weg zijn, dreigen ze de connectie helemaal te verliezen. Billie zit in eenzelfde scenario. Het is een band die ze niet kwijt wil maar doe als maar moeilijker wordt om te behouden naargelang er meer en meer veranderd en verdwijnt. De film toont een situatie waar veel Amerikanen, waaronder Billie, in zitten op een hartbrekende manier.

Een derde en laatste thema is toch wel de kijk in de Chinese samenleving. Door de Amerikaanse en de Chinese visie te laten botsen, krijg je een heel mooi beeld van hoe dat beide het leven en de mens zien, zonder het een boven het ander te verkiezen. Vooral in Hollywood zie je weinig films die zo duidelijk kiezen voor een diverse setting en meertaligheid. Hoewel we dit meer gewoon zijn in Europa, was dit voor mij toch een aangename verrassing. Het was een origineel verhaal dat vertelt over een wereld die wij niet kennen. Er zijn nog zoveel verhalen te vertellen van Amerikaanse filmmakers die tot nu toe nooit een stem hebben gehad. In deze verhalen zien we verschillen maar ook de gelijkenissen.

New York en China worden beide prachtig in beeld gebracht, met vooral een speciale focus op het Chinese leven. De soundtrack van The Farewell moet zeker ook vermeld worden. Alex Weston schrijft muziek die een mooie balans vindt tussen de Amerikaanse en Chinese invloeden. De sereniteit ervan past perfect bij het verhaal dat Lulu Wang probeert te vertellen. Overal is het acteerwerk fantastisch maar vooral Awkwafina weet de emotionaliteit van de film te dragen. Hoewel vele mensen zullen denken dat het verhaal te ver van hun eigen leefwereld af staat, staat het dichter bij je eigen leven dan je denkt. The Farewell is een emotionele en soms grappige film die heel sterk aan te raden is.

★★★★1/2

The Farewell is nu te zien op Google Play

Vorige
Vorige

Uncut Gems - Recensie

Volgende
Volgende

Judy - Recensie