The Mustang - Recensie

Geregisseerd door Laure de Clermont-Tonnerre en samen geschreven met Mona Fastvold en Brock Norman Brock, vertelt The Mustang het verhaal van een gewelddadige gevangene, Roman Coleman, die een kans krijgt op rehabilitatie dankzij een programma met wilde paarden. Door de relatie met zijn paard, probeert hij een beter persoon te worden voor zijn dochter. De film is Laure de Clermont-Tonnerre's eerste project achter de camera dat ze baseerde op haar kortfilm Rabbit over een vrouwelijke gevangene toevertrouwd met een dier in een huisdier programma.

Iemand die de trailers van The Mustang heeft gezien weet al zo goed als alles. Deze film bevat zo goed als geen verassingen of extra verhaal. Het verhaal is vrij simpel maar dat betekent niet dat het niets te vertellen heeft. Het is goed om gevangenen eens in een mooier daglicht te plaatsen dan het gewoonlijke geweld en mishandeling die in films getoond wordt. Ja, in The Mustang zitten er ook nog redelijk wat van deze elementen maar het is niet de focus. Het wil ons een positief verhaal brengen van rehabilitatie en empathie vanuit de gevangenen. Het programma waarop het verhaal gebaseerd is, bestaat ook echt. Thomas Smittle, een van de acteurs, heeft zelf ook meegedaan aan dat programma.

Zonder grote actiescènes heeft The Mustang niets om zich achter te verbergen. Het hele punt van het verhaal is ook om ons emotioneel te raken. Maar hierin valt de film toch een beetje kort. Er zitten momenten van spanning in waarin je meeleeft met de personages maar het had mij nooit helemaal te pakken. Ik heb al andere film gezien met een relatie tussen mens en dier, die mij veel meer aangrepen. Dit betekent niet dat The Mustang slecht is, ik vond het nog altijd een heel mooie film. Maar het miste toch iets.

De rede waarom vele Belgen naar deze film gaan kijken is waarschijnlijk de hoofdrol van Matthias Schoenaerts. Op zijn gemak is hij zich een naam aan het maken in Hollywood. Met de positieve feedback van deze film op het festival circuit, groeit deze naam enkel maar verder. In The Mustang krijgt Schoenaerts echt wel een fantastische rol. In tegenstelling tot zijn mager rolletje in The Laundromat, kan hij hier zijn acteer spieren laten rollen. De massa aan emoties van Coleman weet Schoenaerts goed te balanceren. En weeral weet hij te acteren langs enkele grote namen zoals Bruce Dern en Jason Mitchell.

Bepaalde mensen gaan The Mustang buiten komen met wat teleurstelling, terwijl anderen een meer emotionele tocht achter de rug gaan hebben. Ik geloof dat de beleving van deze film van persoon tot persoon gaat afhangen. Maar een slechte film is het zeker niet. Van The Mustang moet je zeker gaan grote actie verwachten maar eerder het verhaal over de relatie tussen mens en dier en de positieve gevolgen die dit met zich mee kan dragen.

★★★1/2

The Mustang is nu te zien op Streamz

Vorige
Vorige

Throwback Recensie - Starship Troopers

Volgende
Volgende

The King - Recensie