Robin Hood - Non-Spoiler Review

Robin-Hood_Poster.jpg

Robin of Loxley ( Taron Egerton) een oorlogsgeharde kruisvaarder en zijn Moorse commandant (Jamie Foxx) zetten een stoutmoedige revolutie op tegen de corrupte Engelse kroon in een spannende actie-avontuur film vol met harde veldslagen, vechtscenes en een tijdloze romance.

Het verhaal van Robin Hood is al vele malen vertelt in verschillende vormen over verschillende media zoals boek, televisie en film. Iedereen heeft dan ook zijn eigen lievelingsadaptatie. Dat is dan ook meestal het geval met klassieke verhalen die al eeuwen de ronde doen. Persoonlijk heb ik altijd van wat humor gehouden in mijn Robin Hood adaptaties. Films als de 1973 Disney film Robin Hood of de hilarische Robin Hood: Men in Tights hebben altijd dicht bij mij hart gelegen. Zij wisten de serieuze thema's van het verhaal perfect de balanceren met humor. De laatste decennia zijn de adaptaties meer de serieuze kant op gegaan, zoals vele reboots van bekende verhalen. Door wisselend succes is het al even wachten op een nieuwe iteratie maar stilletjes hoop ik toch naar een terugkeer naar de lichtere tijden. Met deze nieuwe film, heeft regisseur Otto Bathurst dit element weten terug te brengen?

Voor Robin Hood regisseerde Otto Bathurst voornamelijk voor televisie in series als Peaky Blinders en Black Mirror maar op vlak van film heeft hij weinig grote producties achter de kiezen. Origineel dacht ik zelfs dat de film gemaakt werd door Guy Richie omwille van de zeer gelijkaardige visuele stijl. En persoonlijk was ik wel een fan van de gebruikte stijl. Het deed mij sterk denken aan de Sherlock Holmes films van Richie Het script werd geschreven door Ben Chandler en David James Kelly die hiermee hun allereerste script schreven. Hoewel het niet per se een nadeel is, was het ook niet het beste verhaal en script op de markt. Vooral Taron Egerton had in mijn ogen soms niet al te beste monologen. Ik hou van cheesy maar het was soms wat te veel.

Het uitzicht van de film zelf is zeer steampunk, zonder steampunk te zijn. Het combineert een Middeleeuwse setting met modernere ogende stijlen waaronder de kleding. Ook visueel zijn vele scenes heel modern opgebouwd. Vele oorlogsscenes zien eruit als oorlogen vandaag maar dan met pijl en boog. Doorheen de film is deze moderne interpretatie toch wel te vinden. Er wordt dan ook nooit een precieze datum vermeldt waarin de film zich zou afspelen. Ik snap dan ook dat dit niet voor iedereen is. Ikzelf hou wel van een historisch accurate film maar een herinterpretatie zoals Guy Richie ook al wel eens graag doet, mag voor mij ook wel. 

De ster is natuurlijk Taron Egerton als Robin Hood maar Jamie Foxx mag ook niet vergeten worden als "John". Hoewel Egerton een goede leading-man is, zoals te zien in de Kingsman franchise, schijnt hij hier vooral in combinatie met Foxx. Vooral humor houdt de film recht, niet alleen tussen Egerton en Foxx maar ook van Tim Minchin als Friar Tuck. De romance die er had moeten zijn met Marian, hier gespeeld door Eve Hewson, is niet echt voelbaar. De performance van Hewson is ook niet de beste van de film. Jamie Dornan probeert zijn Fifty Shades tijd te vergeten met zijn rol als Will Scarlet en dat is goed gelukt met een stevige performance. De slechterik van de week is zoals in vele films tegenwoordig Ben Mendelsohn als de Sheriff van Nottingham. Ik hou van hem als acteur maar zijn rollen en prestaties beginnen allemaal op elkaar te lijken waardoor er niets speciaal meer aan is. Paul Anderson als Gisbourne daarentegen is een fantastische en brutale slechterik.

Uiteindelijk doet Robin Hood wat ik al lang miste aan het verhaal van de bekende dief, de toevoeging van humor. Bij de humor kwam wel een hele herdenking van de omgeving en het verhaal. De visuele veranderingen komen uiteindelijk neer op smaak maar sommige van de verhalende veranderingen zijn toch niet al te best uitgedraaid. Veranderingen aan sommige personages zoals Marian, breekt het belang van relaties. Voegt deze film dan iets toe aan het klassieke verhaal en de historie van adaptaties. Het is zeker anders maar niet per se beter of even goed. De film is degelijk entertainend maar dat is dan ook alles. Ik hield dan ook wel ban de personages en kijk dan ook uit naar een sequel die waarschijnlijk nooit zal komen. Als je echt houdt van het verhaal en de acteur, ga de film dan in de bioscoop kijken maar anders is het best om te wachten op de onvermijdelijke televisie uitzending.

Vorige
Vorige

Mortal Engines - Non-Spoiler Review

Volgende
Volgende

The Crimes of Grindelwald - Non-Spoiler Review