Vooruitblik naar 2021

Met weeral een jaar achter de rug en de eindejaarslijstjes geschreven, is eindelijk tijd om vooruit te kijken naar hopelijk een beter filmjaar. Hoewel januari sowieso nooit echt een fantastische maand is voor nieuwe releases, moeten we als kijker nog zeker tot begin februari wachten om terug in een donkere zaal met andere mensen nieuwe films te kijken. Nochtans staat de filmwereld zeker niet stil, met nog altijd een degelijk online aanbod voor in de huiskamer. ZED vanuit je zetel en MyLum hebben de volgende maand nog enkele online premières, net als Amazon Prime, met One Night In Miami, en Netflix, met Pieces of A Woman. Als de cinema’s dan toch terug mogen open gaan over een goede maand, staat ons de eerste weken een hele vlaag aan films te wachten die werden uitgesteld door de tweede lockdown. Het gaat hier dan om Oscarkandidaten zoals Druk, Ammonite, First Cow, of A Promising Young Woman, maar ook een film als Wonder Woman 1984, een film die in Amerika al in de bioscoop en op HBO MAX te zien is.

De rest van het filmjaar ziet er opvallend gelijkaardig uit, met voornamelijk de grote films uit 2020 die met enkele maanden of een jaar uitgesteld werden. Van de tien films die ik vorig jaar zag als mijn meest geanticipeerde films, zijn enkel Birds of Prey, The Invisible Man, en TENET ook effectief verschenen. De zeven andere films werden vaak met een jaar uitgesteld. Hierbij waren twee Marvel films, Black Widow en The Eternals, waardoor er in 2020 voor een keer gaan Marvel films te zien waren. Naast deze twee films zal Marvel Studio’s ook nog Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings en een derde Spider-Man film uitbrengen dit jaar. Andere stripboekverfilming die dit jaar uitkomen zijn onder andere Morbius, en James Gunn’s The Suicide Squad. Disney heeft naast haar Marvel superheldenfilms nog een enkele andere films klaar staan voor 2021, zoals animatiefilms Raya and The Last Dragon, Encanto, en Luca, maar ook nieuwe live-action films met Jungle Cruise en Cruella.

Het is gelukkig niet enkel Disney die nieuwe franchisefilms uitbrengt dit jaar. Zo krijgen we met No Time To Die eindelijk de nieuwe James Bond film, met F9 een nieuwe Fast & Furious, maar ook Mission Impossible 7 , Godzilla vs Kong, A Quiet Place Part II, en Halloween Kills. Daarnaast krijgen enkele legendarische films of franchises van de afgelopen decennia dit jaar een opvallend vervolg. Zo mogen we ons dit jaar verwachten aan The Matrix 4, Coming 2 America, Top Gun Maverick, en Ghostbusters Afterlife, stuk voor stuk gloednieuwe films die verder bouwen op een geliefd stukje filmgeschiedenis. Natuurlijk moeten we niet enkel uitkijken naar sequels dit jaar. Zo kunnen we ook uitkijken naar enkele originele verhalen, remakes met een nieuwe stem, en langverwachte adaptaties. Zo krijgen Dune, Mortal Kombat, en Candyman een nieuwe kans op het grote scherm, en wordt krijgt de bekende game-franchise Uncharted eindelijk een filmadaptatie. In blijven er niet zo veel originele verhalen met een groot profiel over die nu al op de kalender staan, met bijvoorbeeld In The Heights, Nobody, The Green Knight, en The French Dispatch. Het is echter deze lijst van originele films die nog het meest bijgewerkt wordt doorheen het jaar.

In een vooruitblik moeten we natuurlijk ook eens kijken naar de series die ons allemaal te wachten staan het komende jaar. En meer dan vorig jaar, staat Disney+ klaar met een hele hoop nieuwe reeksen. Marvel komt in totaal met zes verschillende series, waaronder Wandavision, Loki, She Hulk, en Ms Marvel, maar ook in het Star Wars universum mogen we ons verwachten aan drie of vier nieuwe reeksen, zoals The Book of Bobba Fett, The Bad Batch, en Visions. Hiernaast staan er ook nog enkele series gebaseerd op bekende Disney en Pixar franchises gepland. Op de andere streamingdiensten zien we verschillende series terugkomen voor een nieuw seizoen. Zo kunnen we ons verwachten aan nieuwe seizoenen van bijvoorbeeld Stranger Things, The Witcher, en Sex Education. Onder de nieuwe reeksen waar we nu al weet van hebben zit er bijvoorbeeld een Shadow & Bone adaptatie, en Midnight Mass, een nieuwe reeks van Mike Flanagan. Maar misschien nog meer dan bij de films, is het hier afwachten wat er gaat uitkomen, en wat dé verrassing van het jaar gaat zijn.

Op dit moment is deze vooruitblik enkel een hoopvolle what-if natuurlijk, zeker met de nog altijd zware aanwezigheid van het coronavirus, en de onbekende heropeningsdatum van de bioscopen. Misschien gaan we nog meer films uitgesteld zien, of gaat alles beter verlopen en krijgen we een filmjaar zonder te veel hindernissen. En hoewel de release van series niet al te veel gehinderd werd door corona in 2020, zijn er net als bij de films enkele producties stilgevallen of uitgesteld. Een gebrek aan materiaal moeten we zeker niet verwachten, maar het zorgt wel voor een onzekere toekomst. Maar wat we nu al weten is dat, met de vele uitgestelde en nieuwe films en series, ook 2021 nu al een jaar is om naar uit te kijken.

Maar wat is jouw meest geanticipeerde film of serie van 2021?

Laat het weten in de comments!

Vorige
Vorige

Is STAR de moeite waard? - De uitbreiding van Disney+ onder de loep

Volgende
Volgende

Mijn favoriete series van 2020