Is STAR de moeite waard? - De uitbreiding van Disney+ onder de loep

Voor al bijna anderhalf jaar hebben we in ons land toegang tot misschien wel de meest geanticipeerde streamingdienst in de recente geschiedenis van de industrie, Disney+. Met het eerste seizoen van The Mandalorian exclusief op haar streamingdienst had moederbedrijf Disney zo’n anderhalf jaar direct een enorm succes te pakken in de Verenigde Staten. Een succes dat het een jaar later nog eens mocht herhalen met een langverwachte lancering in Europa, snel gevolgd door een tweede seizoen van The Mandalorian. Met releases van Soul, Wandavision, en in de toekomst de vele geanticipeerde series van franchises zoals Marvel, Star Wars, Pixar, en Disney zelf, is het succes waarschijnlijk voor vele jaren gegarandeerd. Maar zelfs met deze weelde aan materiaal, zit gigant Disney nog altijd met een hele goudmijn aan films en series die ze tot nu toe nog niet gedeeld heeft met de rest van de wereld buiten de VS. Zo zijn zij al een tijdje eigenaars van de streamingdienst Hulu, die naast verschillende films en reeksen van kanalen als FX, ook origineel materiaal produceert. Het jammere is nu dat Hulu tot nu toe enkel beschikbaar was in de VS, zonder een (legale) mogelijkheid om deze bibliotheek aan materiaal in de rest van de wereld te bewonderen. De aankoop van de FOX bibliotheek door Disney, gaf de studio nog een heel nieuwe hoop aan materiaal, met vooral de meer volwassen films en series die misschien moeilijk te plaatsen waren binnen het familievriendelijke karakter van het bedrijf. Met een dump op Hulu van al dit materiaal in het vooruitzicht , begon de vraag stilaan te rijzen hoe de rest van de wereld ooit aan deze bibliotheek zou geraken. De oplossing: STAR.

image_66babd9e.jpeg

WAT IS STAR?

Om Disney de mogelijkheid te geven om haar materiaal van Hulu, en al hetgeen niet kindvriendelijk genoeg was voor Disney+, kwijt te kunnen in de rest van de wereld, werd het label STAR in het leven geroepen, dat op 23 februari in Europa gelanceerd wordt. Maar ook STAR zelf varieert naargelang waar je bent in de wereld. In bijvoorbeeld Latijns-Amerika wordt STAR aangeboden als een aparte streamingdienst waar men, naast de gebruikelijke films en series van Hulu, FOX, FX, enz., ook toegang krijgt tot de sportkanalen van ESPN. Dit laatste is echter niet het geval voor Europa, waardoor Disney ervoor koos om STAR te integreren in het bestaande Disney+. Specifiek gaat het hier om een apart segment binnen de streamingdienst dat op 23 februari wordt gelanceerd, met een icoontje bovenaan de homepagina, net zoals het geval is voor bijvoorbeeld Marvel, Star Wars, Pixar, en National Geographic. De bedoeling van deze nieuwe sectie binnen Disney+ is om hier de meer volwassen films en reeksen te plaatsen, afgescheiden van het meer kindvriendelijke waarvoor Disney bekend staat. Dit bestaat uit een hele cataloog oud materiaal, maar ook nieuwe films en reeksen geproduceerd door Hulu en FX, of gebaseerd op FOX eigendommen, of Rated R films zoals het aangekondigde Deadpool 3.

Disney-Plus-Star-duurder.png

WAT KUNNEN WE VERWACHTEN BIJ DE LANCERING?

Bij de lancering op 23 februari kunnen we een combinatie van oud en (relatief) nieuw verwachten. In de eerste categorie vinden we vooral films met het vroegere FOX label, hoewel enkele films bedoelt voor kinderen al op Disney+ geplaatst werden. Bekende voorbeelden van FOX films die op STAR te vinden zullen zijn, zijn klassieke films als Titanic, Planet of the Apes, Moulin Rouge!, Independence Day, Fight Club, en zovele meer. Deze vinden eindelijk een vaste thuis op een streamingdienst, in plaats van het rondspringen van dienst naar dienst dat voordien het geval was. Ook films van het bekende Searchlight label, zoals The Shape of Water en The Favourite, vallen hieronder. Onder de oudere series zien we bekende namen die we kennen van televisie. Voorbeelden hier zijn How I Met Your Mother, 24, Bones, Glee, Lost, en nog vele meer. Nieuw in voor ons in Europa zijn enkele Hulu Originals die tot nu toe niet voor ons beschikbaar waren. Deze lijst is niet zo heel lang, met voornamelijk enkele series. Het gaat hier om de Marvel reeks Helstrom, de Love, Simon spin-off Love, Victor, en de animatieserie Solar Opposites. Enkel de misdaad-reeks Big Sky is een Hulu-original serie die nu nog loopt, en waarvan we samen met iedereen de tweede helft kunnen zien. Een uitgebreider overzicht van de series en films beschikbaar bij lancering is hier te vinden. (Correctie - van deze vier STAR-Originals staan momenteel de eerste vier afleveringen online, waarna de rest van de afleveringen week na week uitgebracht worden) Met een vrij beperkt aanbod aan Hulu en FX Originals bij de lancering, is het nog afwachten hoeveel series en films, en vooral welke, op STAR te zien zullen zijn in de toekomst.

uk-disneyplus-star-content-range-img-v8-r-add82220.jpg

IS STAR DE MOEITE WAARD?

Aangezien STAR deel uitmaakt van het al bestaande Disney+, moet er dus geen nieuw abonnement aangekocht worden voor mensen die al een abonnement hebben op deze streamingdienst. Toch komt er met de lancering van STAR, dat direct een hele hoop nieuwe films en series toevoegt, een grote verandering voor abonnees in de vorm van een kleine prijsverhoging. De maandelijkse prijs voor nieuwe abonnees stijgt met €2 van €6,99 naar €8,99, met de prijs van een jaarlijks abonnement die stijgt van €69,99 naar €89,99. De prijs voor bestaande abonnees wordt pas verhoogd in augustus. Op dit moment is dus Disney+ wel nog te verkrijgen voor €6,99 of €69,99, en dat tot 23 februari.

Maar maakt STAR het nu toch de moeite waard om Disney+ te nemen? De sectie voegt natuurlijk veel bekende films en series toe, die nu een definitieve thuis krijgen op Disney+ in Europa. Als fan van deze films en series zou je zo toegang krijgen tot dit materiaal. Maar wat als je voornamelijk op zoek bent naar nieuw materiaal? Op het moment heeft STAR op dit vlak nog weinig in de aanbieding, en alles hangt er vanaf hoe dit gaat evolueren de komende maanden en jaren. Hulu, FX en FOX hebben nog veel nieuw materiaal dat nu nog achterwege gehouden wordt, en zodra dit wordt losgelaten op STAR, stijgt de streamingdienst sterk aan waarde. Maar op dit vlak geeft STAR op het moment weinig meerwaarde, maar eerder een belofte voor de toekomst. Is de stijging van het abonnement momenteel te verantwoorden? Misschien, maar het gaat wel voornamelijk om ouder materiaal dat kijkers, die voordien niet geïnteresseerd waren in Disney+, niet voor lang gaat kunnen vasthouden. We kunnen enkel hopen dat dit veranderd in de toekomst, en de stijging van de prijs dus de moeite waard maakt.

Elke toevoeging en verandering op Disney+ en STAR is te volgen hier op Cultural Nonsense

Disney+ is nu nog te verkrijgen voor €6,99 per maand of €69,99 per jaar, en vanaf 23 februari voor €8,99 per maand of €89,99 per jaar

Vorige
Vorige

Coming Soon - MAART

Volgende
Volgende

Vooruitblik naar 2021