Tien films om naar uit te kijken in september | Coming Soon

Ondertussen zijn de bioscopen al terug bijna drie maanden open, en begint alles stilaan terug een beetje zoals voordien te worden. Met September verdwijnen in België de meeste maatregelen, en begint de filmsector stilaan terug te herleven. Ondertussen hebben we al enkele blockbusters achter de rug, denk maar aan The Suicide Squad of The Green Knight, en beginnen de films vanuit Cannes stilaan de bioscopen binnen te glijden. Maar een heroplevende filmindustrie zijn de studio’s ook terug gerust om de echt grote films uit te brengen, die voordien al meerdere malen uitgesteld werden. September biedt dus een interessante maand, met fenomenale blockbusters en pareltjes in de bioscoop of online.

10. Worth

Twintig jaar na de wereldberoemde aanslagen op 11 september kan men in de VS blijkbaar toch niet stoppen met films maken over de gebeurtenissen. Maar met de militaristische, anti-moslim films zo goed als achter de rug, beginnen er steeds meer interessante films te komen die zich focussen op de slachtoffers. In Worth strijd een advocaat in Washington D.C. tegen cynisme, bureaucratie en politiek om de slachtoffers van 9/11 te helpen. De film werd geschreven door Godzilla-schrijver Max Borenstein, en werd geregisseerd door regisseuse Sara Colangelo. De hoofdpersonages worden dan weer vertolkt door Michael Keaton, Stanley Tucci, en Amy Ryan. In Amerika komt de film uit op Netflix, maar bij ons is de film een anderhalve week later te bekijken in de bioscoop.

Vanaf 15 september in de bioscoop

9. Quo Vadis, Aida?

Met Quo Vadis, Aida? komt deze maand een film in de zalen die dit jaar genomineerd was voor de Oscar voor beste Internationale film, en die eveneens een Belgische kantje heeft. De Bosnische film speelt zich af voor de Val van Srebrenica, en draait rond een vertaalster voor de VN in het stadje Srebrenica. Wanneer het Servische leger de stad inneemt, behoort haar familie tot de duizenden burgers die onderdak zoeken in het VN-kamp. De Belgische acteur Johan Heldenbergh speelt de commandant van de Nederlandse blauwhelmen die de voorspelbare genocide niet konden voorkomen. De film geeft een hartverscheurende reconstructie van het bloedbad dat 25 jaar geleden meer dan 8000 slachtoffers eiste.

Vanaf 8 september in de bioscoop

8. Respect

Na de biografische miniserie op National Geographic is het nu de beurt aan de film Respect om dit jaar het levensverhaal van de in 2018 overleden soulzangeres Aretha Franklin te vertellen. Geregisseerd door Liesl Tommy slingert Respect zich door de bewogen jeugd en carrière van de Amerikaanse ster, met een focus op haar verschillende relaties en daaropvolgende problemen. Actrice en zangeres Jennifer Hudson vertolkt dan weer de hoofdrol, nadat ze jaren geleden door Aretha Franklin persoonlijk was uitverkoren om haar te vertolken. De film van bijna twee uur en een half belooft een confronterende kijk op het leven van een legende dat misschien niet iedereen kent.

Vanaf 8 september in de bioscoop

7. Benedetta

Hij mag dan al enkele jaren geen absolute topfilms meer hebben gemaakt, met titels als RoboCop, Total Recall, of Basic Instinct blijft de naam Paul Verhoeven nog altijd groot in Hollywood. Maar zijn nieuwste film Benedetta heeft misschien de juiste hoeveelheid controverse om de regisseur terug in de schijnwerpers te plaatsen. Het verhaal, geïnspireerd op het boek Immodest Acts van Judith C. Brown en geadapteerd door Verhoeven en David Birke, draait rond een 17e-eeuwse non in Italië die lijdt aan verontrustende religieuze en erotische visioenen. Ze wordt bijgestaan door een metgezel, en de relatie tussen de twee vrouwen ontwikkelt zich tot een romantische liefdesaffaire. De controverse die al ontstond door de expliciteit van de film en de persoon van Verhoeven, heeft de film zeker al op de radar van velen geplaatst.

Vanaf 8 september in de bioscoop

6. Don’t Breathe 2

Don’t Breathe was in 2016 een van de onverwachte successen, met een spannend verhaal en een fantastische Stephen Lang. De film katapulteerde het regisseurs- en schrijversduo van Rodo Sayagues en Fede Alvarez, die voordien al samengewerkt hadden aan de Evil Dead reboot uit 2013, naar de top van de Hollywood ladder. Toch was het vrij onverwacht dat er vijf jaar later een sequel zou komen van een film die eigenlijk vrij op zichzelf stond. Het vervolg speelt zich af in de jaren na de eerste dodelijke inbraak, waar Stephen Lang’s Norman Nordstrom in stille eenzaamheid leeft tot zijn zonden uit het verleden hem inhalen. Alle elementen zijn aanwezig voor een goede film, maar het is nog te zien of het duo een tweede keer kan slagen.

Vanaf 15 september in de bioscoop

5. Rookie

Elk jaar komen er zo’n handvol goede Belgische films in de bioscoop, en dit jaar komt er met Rookie een film die de mogelijkheid heeft om een absolute topper te worden. De eerste langspeelfilm van regisseur Lieven Van Baelen draait rond een jonge ambitieuze en zelfverzekerde rasechte motorrijder. Wanneer hij een ongeluk krijgt, stort zijn wereld in, niet zeker of hij ooit nog zal kunnen racen. Maar de adrenalinejunk in hem steekt de kop weer op en Nicky probeert zijn droom te herbeleven door zijn neefje Charlie te coachen. Het wordt echter al snel duidelijk dat ze niet uit hetzelfde hout gesneden zijn. De hoofdrollen worden dan weer vertolkt door topacteurs Matteo Simoni en Veerle Baetens.

Vanaf 8 september in de bioscoop

4. Malignant

Horrormeester James Wan is de voorbije jaren voornamelijk bezig geweest met zijn DC-project Aquaman, met de sequels in zijn grote horrorfranchises die naar andere schrijvers en regisseurs gingen. Maar met Malignant is Wan niet enkel terug als producent, maar ook als schrijver en regisseur. Met een script van schrijfster Akela Cooper draait de film rond Madison die verlamd wordt door schokkende visioenen van gruwelijke moorden, maar haar kwelling verergert als ze ontdekt dat deze wakkere dromen in feite angstaanjagende realiteiten zijn. Het hoofdpersonage wordt dan weer vertolkt door actrice Annabelle Wallis. Met de reputatie van Wan liggen de verwachtingen voor deze horrorfilm alleszins hoog.

Vanaf 1 september in de bioscoop

3. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Black Widow mocht enkele maanden geleden de Marvel Cinematic Universe terug op gang brengen, maar één van de films waar we toch het meeste naar uitkijken is Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings. Met deze iets minder bekende held probeert de studio wat meer Aziatische personages in haar universum te brengen, in de hoop dat het een even groot succes wordt als Black Panther enkele jaren geleden. De persoon die belast werd om dit een realiteit te maken, is regisseur en schrijver Destin Daniel Cretton, die het script schreef samen met Dave Callaham en Andrew Lanham. In de film wordt Shang-Chi, de meester van de ongewapende, op wapens gebaseerde Kung Fu, gedwongen zijn verleden onder ogen te zien nadat hij in de organisatie van de Tien Ringen is getrokken. Met in de cast een fantastische Simu Liu, Awkwafina, Michelle Yeoh, en vele meer, heeft deze film alles om een nieuwe hit voor Marvel te worden.

Vanaf 1 september in de bioscoop

2. No Time To Die

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk verschijnt de nieuwe James Bond film toch eindelijk aan de horizon. Hoewel de studio No Time To Die liefst nog een keer zou willen uitstellen door de lage bezoekerscijfers in de VS, lijkt de datum door de grote marketingkosten van een verplaatsing toch te blijven liggen op eind september. Deze nieuwe film van regisseur Cary Joji Fukunaga is de laatste keer dat we Daniel Craig in de hoofdrol te zien krijgen, en het belooft een fantastisch vaarwel te worden. In No Time To Die heeft James Bond de actieve dienst verlaten. Maar zijn rust is van korte duur wanneer Felix Leiter, een oude vriend van de CIA, opduikt en om hulp vraagt, waardoor Bond op het spoor komt van een mysterieuze schurk die gewapend is met gevaarlijke nieuwe technologie. Vele van de bekende personages en acteurs uit de vorige films maken hun terugkeer, met enkele nieuwe toevoegingen zoals Ana de Armas, Rami Malek, en Lashana Lynch.

Vanaf 29 september in de bioscoop

1. Dune

Misschien wel de grootste film die we komende maand mogen verwachten is de nieuwste van Blade Runner 2049 regisseur Denis Villeneuve, een verfilming van Frank Herbert's science fiction roman Dune. Met een indrukwekkende cast, waaronder acteurs als Timothée Chalamet, Zendaya, Jason Momoa, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, en vele meer, probeert hij dit complexe werk tot leven te wekken, in navolging van de eerste poging in 1984. Het verhaal draait rond de zoon van een adellijke familie die belast is met de bescherming van het meest waardevolle bezit en het meest vitale element in het heelal. Ook op deze film hebben we een hele tijd moeten wachten, en na zo lang hopen we natuurlijk dat het de moeite waard was.

Vanaf 15 september in de bioscoop

Vorige
Vorige

No Time To Die in IMAX en het Afrika Film Festival | Nonsense Update

Volgende
Volgende

Tien series om naar uit te kijken in september | Coming Soon