Na zeven maanden eindelijk terug films in de bioscoop | Coming Soon

Eind oktober vorig jaar moesten, net als vele andere sectoren, de bioscopen sluiten. Sindsdien zijn er vele momenten geweest dat de zalen misschien terug zouden open gaan, maar altijd werd het weer met een maand uitgesteld. Ondertussen bleven de films zich maar opstapelen, met enkele die een streamingrelease kregen, anderen die ondertussen al op dvd of Blu-ray te verkrijgen zijn, maar velen die nog altijd rustig wachten op een plek in de zalen. Na meer dan zeven maand mogen de cinema’s op 9 juni eindelijk terug openen, met veel films die al op ons staan te wachten in de eerste week. Een volledig overzicht is te vinden bij de collega’s van Vertigo, maar hier geef ik al een overzicht van de grootste films die we mogen verwachten Met Nomadland en Drunk zijn in de eerste week al twee Oscar-winnende films te zien. De grootste release op 9 juni is misschien wel The Conjuring: The Devil Made Me Do It, de derde film in de The Conjuring-trilogie. Daarnaast zijn ook de Disney-film Cruella, de nieuwste Tom & Jerry, de sci-fi thriller Voyagers, en het crime-drama Sons of Philadelphia met Matthias Schoenaerts vanaf 9 juni te zien in de bioscoop. Van 9 tot 19 juni is er in Leuven ook het jaarlijkse documentaire festival Docville, met als thema “Wat brengt de toekomst?”. Naast de gewoonlijke nationale en internationale competities, is er ook de reeks Brave New Docs over retrofuturisme en hedendaags toekomstdenken, en Reconstructing History over het hervertellen en herbeleven van het verleden. Interessante films die tijdens deze anderhalve week te zien zijn, zijn Sabaya, Zappa, en White Cube.

De week daarna is het al direct een stuk rustiger. Met The Father krijgen we op 16 juni een winnaar van twee Oscars, waaronder één voor Anthony Hopkins’ fantastische performance, in de zalen. In de film weigert een man alle hulp van zijn dochter als hij ouder wordt, terwijl hij probeert zijn veranderende omstandigheden te begrijpen, en begint te twijfelen aan zijn dierbaren, zijn eigen geest en zelfs aan de structuur van zijn werkelijkheid. Daarnaast krijgen we ook de langverwachte sequel A Quiet Place Part II van regisseur John Krasinski. Na de gebeurtenissen van de eerste film, wordt de familie Abbott nu geconfronteerd met de verschrikkingen van de buitenwereld. Gedwongen om zich in het onbekende te begeven, realiseren ze zich dat de wezens die op geluid jagen niet de enige bedreigingen zijn die op de loer liggen. Op 23 juni komt er met Promising Young Woman nog een Oscar-winnende film in de zalen. De film van Emerald Fennell, die een Oscar won voor haar screenplay, zint een jonge vrouw, getraumatiseerd door een tragische gebeurtenis in haar verleden, op wraak op degenen die haar pad kruisten. Van regisseur Guy Ritchie komt er dan weer Wrath of Man, of Cash Truck zoals de film bij ons zal heten. De film met Jason Statham in de hoofdrol volgt H, een koud en mysterieus personage dat werkt bij een geldwagenbedrijf dat verantwoordelijk is voor het wekelijks verplaatsen van honderden miljoenen dollars door Los Angeles. Anderzijds is er ook Nobody, de John Wick-achtige film met Bob Odenkirk van regisseur Ilya Naishuller. Een omstander die tussenbeide komt om een vrouw te helpen die wordt lastiggevallen door een groep mannen, wordt in de film het doelwit van een wraakzuchtige drugsbaron.

Een DC-comics adaptatie en het langverwachte tweede deel van Lupin

De bioscopen mogen dan wel weer open gaan in juni, maar dat betekent niet dat de streamingdiensten opeens minder gaan beginnen uitbrengen. Voor Netflix begint de maand op 3 juni met het tweede seizoen van de Italiaanse reeks Summertime, en de nieuwste films in de Sailor Moon franchise met het tweedelige Pretty Guardian Sailor Moon Eternal The Movie. Een dag later krijgen we op vrijdag het eerste seizoen van de DC-adaptatie Sweet Tooth, geproduceerd door onder andere Robert Downey Jr.. De reeks draait rond een jongen die half mens en half hert is, en moet overleven in een post-apocalyptische wereld met andere hybriden. Daarnaast releaset de streamingdienst ook de Spaanse actiefilm Xtreme over een gepensioneerde huurmoordenaar, die twee jaar na de moord op zijn zoon en vader, een zorgvuldig uitgewerkt wraakplan in werking zet tegen de moordenaar: zijn eigen broer. Op woensdag 9 juni verschijnt de dramafilm Awake met Gina Rodriguez op de streamingdienst. De film van regisseur Mark Raso speelt zich af na een verwoestende wereldwijde gebeurtenis die alle elektronica wegvaagt en het vermogen van mensen om te slapen elimineert, maar waarin een voormalige soldaat met haar dochter misschien een oplossing gevonden heeft. Twee dagen later op 11 juni releaset Netflix dan weer het tweede deel van de populaire reeks Lupin. Na de cliffhanger van het eerste deel moet hij een nieuw plan verzinnen om zijn zoon terug te krijgen, en toch nog wraak te nemen. Van regisseur en schrijver Chris Appelhans komt er die dag ook de animatiefilm Wish Dragon. Het verhaal draait rond een vastberaden tiener Din die dolgraag weer in contact wil komen met zijn beste jeugdvriend wanneer hij plotseling een draak ontmoet die wensen vervult. In de cast zijn onder andere acteurs als John Cho, Constance Wu, en Will Yun Lee te vinden.

Op 17 juni verschijnt er op Netflix dan weer de IJslandse sci-fi/mysterie-reeks Katla. In de donkere, intrigerende reeks van onder andere Everest-regisseur Baltasar Kormákur, wordt de rust een jaar na de gewelddadige uitbarsting van de subglaciale vulkaan Katla in het kleine stadje Vik dramatisch verstoord. Een dag later krijgen we het Kevin Hart-drama Fatherhood, over een vader die als alleenstaande vader zijn dochtertje opvoedt na het onverwachte overlijden van zijn vrouw een dag na de geboorte van hun dochtertje. De film is gebaseerd op het boek Two Kisses for Maddy: A Memoir of Love & Loss van Matt Logelin, en werd geadapteerd door Dana Stevens en Paul Weitz. Op dinsdag 22 juni verschijnt het langverwachte vierde seizoen van The Last Kingdom bij ons op Netflix nadat het vorig jaar in de rest van de wereld uitkwam. Een dag later brengt Netflix de romcom Good in Paper uit van schrijfster en actrice Iliza Shlesinger. Na jaren haar carrière op de eerste plaats te hebben gezet, ontmoet een stand-up comic een man die perfect lijkt: slim, aardig, succesvol en mogelijk te mooi om waar te zijn. Netflix zou Netflix niet zijn als ze geen nieuwe anime-reeks hadden, met deze maand Godzilla Singular Point. Een student en een ingenieur, samengebracht door een mysterieus lied, gaan in de reeks de strijd aan met een onvoorstelbare kracht die de wereld kan vernietigen. De maand afsluiten doet de streamingdienst met America: The Motion Picture. In de animatiefilm vormt een kettingzaag zwaaiende George Washington een team met bierliefhebbende Sam Adams om de Britten te verslaan in een ironische versie van de Amerikaanse Revolutie.

Een nieuwe MCU-reeks én Pixar-film voor Disney+

Netflix mag dan wel de grootste leverancier zijn van origineel materiaal, ook de andere streamingdiensten hebben enkele sterke films en series voor ons klaarstaan. Met Big Shot, The Bad Batch, Marvel’s M.O.D.O.K., Rebel, en het tweede seizoen van High School Musical: The Musical: The Series heeft Disney+ enkele reeksen die doorheen juni elke vrijdag nog een nieuwe aflevering uitbrengen. Op 4 juni krijgt de streamingdienst met Genius: Aretha een eerste nieuw origineel project. De National Geographic-reeks, die voordien al figuren als Einstein en Picasso behandelde, brengt nu een achtdelige biografische reeks over het leven van zangeres Aretha Franklin. Dit is naast de biografische film met Jennifer Hudson die later dit jaar uitkomt. Op woensdag 9 juni krijgen we dan de première van de derde MCU-reeks van het jaar met Loki. De zesdelige, wekelijkse reeks, met wederom Tom Hiddleston als het titelpersonage Loki, volgt de slechterik na zijn verdwijning in Avengers: Endgame waarna hij wordt onderschept door de mysterieuze Time Variance Authority. Ook deze serie zal op een bepaalde manier verbonden zijn met het opkomende Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Op 18 juni kunnen we dan weer de tweede Pixar-film op rij zien die verplaatst werd naar een exclusieve release op Disney+. Luca is de eerste langspeelfilm van regisseur Enrico Casarosa, en werd geschreven door Mike Jones (Soul) en Jesse Andrews. De film speelt zich af aan de Italiaanse Rivièra waar een onwaarschijnlijke maar sterke vriendschap groeit tussen een mens en een als mens vermomd zeemonster. Als laatste komt Disney op 25 juni met het eerste seizoen van The Mysterious Benedict Society, waarin een groep begaafde weeskinderen door een excentrieke weldoener worden gerekruteerd voor een geheime missie.

Amazon Prime Video heeft de volgende maand weinig te bieden qua origineel materiaal. Met Dom, een Braziliaanse misdaadreeks, brengt de streamingdienst op 4 juni een achtdelig verhaal van showrunner Breno Silveira. Het verhaal volgt Victor, een politieagent die zijn leven heeft gewijd aan het bestrijden van de narcoticaoorlog en het helpen van zijn zoon Pedro, een drugsverslaafde die een van de meest gezochte criminelen in Brazilië is geworden. Een tweede reeks die uitkomt op 25 juni komt eveneens uit Brazilië. September Mornings vertelt het verhaal van een trans-vrouw die haar geboortestad verlaat om haar doel om een vrije en onafhankelijke vrouw te zijn niet in gevaar te brengen. Ook Apple TV+ heeft de komende maand twee reeksen in de aanbieding. Lisey’s Story, dat gereleaset wordt op 4 juni, is een achtdelige adaptatie van het gelijknamige boek van schrijver Stephen King, dat voor deze reeks door hemzelf geadapteerd werd. Met Julianne Moore in de hoofdrol vertelt de reeks het verhaal van een weduwe die het object wordt van een gevaarlijke stalker, geobsedeerd door het werk van haar man. Anderzijds er ook Physical met actrice Rose Byrne, een verhaal over een vrouw die worstelt in haar leven als een rustig gekwelde huisvrouw maar een onconventionele weg naar macht vindt: de wereld van aerobics. Deze reeks is wekelijks te zien vanaf 18 juni.

Ten laatste is er ook nog Streamz dat naast eigen materiaal ook nog films en series van HBO en HBO MAX aanbied. Op 1 juni kan je via de streamingdienst al de langverwachte Friends Reunion bekijken, ongeveer een week nadat ze in de VS uitkwam. Een dag later brengt Streamz de Melissa McCarthy film Superintelligence uit. Wanneer een almachtige Superintelligentie ervoor kiest om de gemiddelde Carol Peters (Melissa McCarthy) te bestuderen, hangt het lot van de wereld in de balans. Als de A.I. besluit om de mensheid of tot slaaf te maken, of te redden, of te vernietigen, is het aan Carol om te bewijzen dat mensen het waard zijn om gered te worden. Op 16 juni brengt Streamz dan weer vervroegd de VTM-reeks Glad Ijs uit. De komische misdaadreeks met in de hoofdrollen Koen De Bouw, Lucas Van den Eynde en Vincent Van Sande over de ontvoering van een eigenaar van een ijsroomfabriek. Een week later brengt de streamingdienst het eerste seizoen van de HBO MAX-reeks Genera+ion. De dramedy van Daniel en Zelda Barnz gaat over een groep middelbare scholieren die hun seksualiteit exploreren in een moderne wereld. Op 30 juni is er op Streamz uiteindelijk het eerste seizoen van de Silence of the Lambs-prequel Clarice te zien, alsook de nieuwe Meryl Streep film Let Them Talk.

 
Vorige
Vorige

Tien series om naar uit te kijken in september | Coming Soon

Volgende
Volgende

Adil El Arbi en Bilall Fallah regisseren Batgirl, en zoveel meer | Newsflash