Marvel Studio’s in 2021 - De heropstanding na een verloren jaar

De coronapandemie heeft het voorbije jaar de hele filmindustrie grondig door elkaar geschud. Tientallen films moesten worden uitgesteld, en vele producties werden ofwel geschrapt of hervat met grote voorzorgsmaatregelen. Het moeten uitstellen van films betekende ook dat er, voor het eerst sinds 2008, geen nieuw MCU project te zien was vorig jaar. Buiten het laatste seizoen van Agents of S.H.I.E.L.D., dat eigenlijk niet meer vasthangt aan het overkoepelende universum, was er in 2020 dus geen Marvel film te zien in de bioscoop, en dat met de recente verhoging naar drie films per jaar. Maar na een jaar van afwezigheid kwam Marvel Studio’s sterker terug dan ooit, met de introductie van hun eerste Disney+-reeks. Vanaf 15 januari wist Wandavision voor acht weken de conversatie te domineren met een prachtig, intiem verhaal, afgesloten met een speciale behind-the-scenes aflevering voorbije vrijdag 12 maart. Met de inclusie van de Disney+-reeksen belooft Marvel dat er in 2021 elke week wel iets te zien is uitgebracht wordt door de studio. En ze hebben niet gelogen. Met de eerste reeks achter de rug, en de eerste aflevering van de volgende reeks binnen een week, is het eens tijd om naar de toekomst te kijken naar wat Marvel dit jaar nog allemaal in de aanbieding heeft. UPDATE: Ondertussen heeft Marvel de knoop doorgehakt om Black Widow nog een laatste keer uit te stellen, om zo toch nog een degelijke release in de bioscoop te hebben. Er is eveneens beslist dat de film tegelijkertijd op Disney+ te zien zal zijn.

19/03 - 30/04 THE FALCON AND THE WINTER SOLDIER

De reeks die de eer krijgt om Wandavision op te volgen, is The Falcon and the Winter Soldier, een reeks gebaseerd op de twee Captain America personages. In vergelijking met het aparte verhaal en structuur van Wandavision, blijft The Falcon and the Winter Soldier als spionage actie/thriller reeks in dezelfde sfeer als de voorbije Captain America films. Het verhaal speelt zich af na Avengers: Endgame, en volgt de twee helden terwijl ze hun weg proberen te vinden in een post-Captain America wereld. Ondanks hun verschillen moeten de twee samenwerken om de wereld te redden van een complot, een avontuur dat hun vaardigheden en hun geduld met elkaar zal testen. Met 6 afleveringen is de reeks wat korter dan Wandavision, maar de afleveringen zullen met een lengte van 50 minuten wat langer zijn. Na de laatste aflevering op 23 april, zal er een week later op 30 april eveneens een behind-the-scenes aflevering te zien zijn.

19/03 - 23/04: 6 wekelijkse afleveringen van The Falcon and The Winter Soldier

30/04: Making of The Falcon and The Winter Soldier

21/05 - 02/07 LOKI

Een week na de behind-the-scenes aflevering rond Black Widow mogen we al terug een nieuwe Marvel-reeks verwachten. De reeks Loki draait logischerwijs rond het populaire Thor-personage, opnieuw vertolkt door Tom Hiddleston, die na de gebeurtenissen van Avengers: Endgame terug levend en vrij rondloopt. Nog niet veel is geweten over de reeks, behalve dat Loki na zijn ontsnapping naar de Time Variance Authority gebracht wordt voor het stelen van de Tesseract, en al reizend door de tijd gevangen wordt in zijn eigen crime-thriller. Met acteurs als Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw, en Richard E. Grant wist Marvel al een indrukwekkende cast samen te stellen. Loki is overigens de eerste reeks waarvan een tweede seizoen al bevestigd werd. Met 6 afleveringen heeft de reeks eenzelfde lengte als The Falcon and the Winter Soldier, die nogmaals gevolgd worden door een behind-the-scenes aflevering.

21/05 - 25/06: 6 wekelijkse afleveringen van Loki

02/07: Making of Loki

09/07 - 16/07 BLACK WIDOW

Terwijl TV-reeksen nog altijd kunnen uitgezonden worden tijdens de pandemie, ondanks enkele vertragingen in productie, zijn bioscoopfilms afhankelijk van een release in de op-het-moment gesloten bioscopen. Black Widow van regisseuse Cate Shortland moest origineel uitkomen op 1 mei 2020, maar werd door de voorzorgsmaatregelen meerdere keren uitgesteld. De huidige releasedatum in de VS staat momenteel op bijna een jaar later, op 7 mei. Mocht deze datum blijven, aangezien Disney geen online release wil en de maatregelen over de hele wereld constant veranderen, dan komt de film waarschijnlijk op 5 mei bij ons in de zalen. In vergelijking met The Falcon and the Winter Soldier, speelt deze film zich af tussen Captain America: Civil War en Avengers: Infinity War, waarin Natasha voor het eerst haar tumultueus verleden confronteert. Mocht de releasedatum van 7 mei, of 5 mei in België, effectief lukken, dan krijgen we de week daarna, op 14 mei, eveneens een behind-the-scenes aflevering rond de film. UPDATE: Disney heeft uiteindelijk de knoop doorgehakt om Black Widow voor de zekerheid te verplaatsen naar 9 juli in de VS

07/07: Belgische release Black Widow (onder voorbehoud) in de bioscoop én op Disney+

16/07: Making of Black Widow

23/07 - 17/09 WHAT IF …?

Het einde van de zomer wordt ingenomen door Marvel Studio’s eerste animatiereeks in de MCU, waarvan eveneens al een tweede seizoen bevestigd werd. Het verhaal van de reeks is exact zoals de titel al aangeeft: wat als gebeurtenissen anders waren verlopen? In de vorm van korte verhalen presenteert de reeks scenario’s waarin bijvoorbeeld Peggy Carter het serum en het schild kreeg, of waarin Doctor Strange een kwaadaardige magiër is. Elk personage wordt ingesproken door de respectievelijke live-action acteur waardoor we een korte terugkeer krijgen van bijvoorbeeld Robert Downey Jr., Chris Evans, maar ook de recent overleden Chadwick Boseman. De reeks wordt genarreert door het personage The Watcher, die ingesproken wordt door acteur Jeffrey Wright. De animatiereeks bestaat uit 10 afleveringen, met de eerste drie die op 23 juli op Disney+ te zien zullen zijn, afgesloten door een behind-the-scenes aflevering op 17 september.

23/07 - 10/09: 10 wekelijkse afleveringen van What If …?

17/09: Making of What If …?

03/09 - 10/09 SHANG-CHI AND THE LEGEND OF THE TEN RINGS

SHANG-CHI_AND_THE_LEGEND_OF_THE_TEN_RINGS_Logo_Cropped.jpg

Met Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings komen we bij het eerste project waar nog geen trailer van verschenen is. De film, die volgens het huidige schema zou uitkomen op 9 juli in de VS en dan waarschijnlijk op 7 juli in Europa, komt van regisseur Destin Daniel Cretton en draait rond Marvel’s “Master of Kung Fu” Shang-Chi, vertolkt door acteur Simu Liu. Onder de cast die al bekend zijn, zijn namen te vinden als Awkwafina en Michelle Yeoh. Zoals de titel aangeeft, draait de film waarschijnlijk rond de fictieve organisatie, Ten Rings, die voor het eerst vermeld werd in Iron Man, en vervolgens opnieuw opdook in Iron Man 3, de one-shot All Hail The King, en Ant-Man. Het is de eerste Marvel film met een Aziatisch hoofdpersonage in de MCU. Mochten er geen verschuivingen plaatsvinden in de release, komt er een week na de bioscooprelease op 16 juli een behind-the-scenes aflevering op Disney+. UPDATE: door de verplaatsing van Black Widow naar Shang-Chi’s originele releasedatum, is Shang-Chi verplaatst naar 3 september in de VS

01/09: Belgische release Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (onder voorbehoud) in de bioscoop

10/09: Making of Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

24/09 - 29/10 Ms. MARVEL

Met Ms. Marvel krijgen we voor de eerste keer een Disney+-reeks rond een gloednieuw personage voor de MCU. Kamala Khan, aka Ms. Marvel, is het eerste moslim Pakistani-American personage in de MCU, vertolkt door actrice Iman Vellani, en met showrunner Bisha K. Ali zet Marvel vol in op een authentiek verhaal. Met regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah heeft de reeks ook een opvallende Belgische connectie. Over het verhaal is nog weinig geweten, behalve dat het waarschijnlijk een coming-of-age verhaal wordt vol actie. Kamala Khan neemt haar inspiratie van heldin Captain Marvel, en het is al bekend gemaakt dat het personage ook zal opduiken in de Captain Marvel sequel die uitkomt in 2022. Ook van deze reeks kunnen we zes afleveringen verwachten, gevolgd door een behind-the-scenes aflevering.

24/09 - 22/10: 6 wekelijkse afleveringen van Ms. Marvel

29/10: Making of Ms. Marvel

05/11 - 12/11 ETERNALS

The Eternals_Final.jpg

De laatste langspeelfilm van 2021 is misschien wel de meest geanticipeerde. Van regisseuse Chloé Zhao, vertelt de film het verhaal van een ras van onsterfelijke wezens die doorheen de geschiedenis op aarden leefden en haar geschiedenis vorm gaf. Met een enorme cast waaronder Salma Hayek, Richard Madden, Gemma Chan, Kumail Nanjiani, Angelina Jolie, en Kit Harrington, kreeg de productie een enorme vrijheid om een episch verhaal te vertellen. Met nog een onbekend plot, weten we enkel dat de film een uniek verhaal verteld binnen de MCU, en gebruik maakte van prachtige, echte locaties om de film nog dat beetje grootser te maken. De release kunnen we verwachten in het begin van november, tenminste als het schema niet terug opschuift.

03/11: Belgische release van Eternals (onder voorbehoud)

12/11: Making of Eternals

19/11 - 24/12 HAWKEYE

Hawkeye_Final.jpg

Om het jaar af te sluiten volgt er de week na de behind-the-scenes aflevering van Eternals een reeks rond een van de oudste personages in de MCU: Hawkeye. De reeks ziet de terugkeer van Jeremy Renner als de bekende boogschutter na de gebeurtenissen van Avengers: Endgame. In het verhaal wordt de mantel van Hawkeye overgenomen door de jonge boogschutster Kate Bishop, in de reeks vertolkt door actrice Hailee Steinfeld, en zien we waarschijnlijk ook de bekende verhaallijn waarin Clint doof wordt. Net als over Ms. Marvel, is er over het plot van deze Disney+-reeks nog weinig geweten, en is productie nog altijd onderweg. Waarschijnlijk krijgen we ook hier 6 afleveringen, die op kerstavond gevolgd worden door een behind-the-scenes aflevering.

19/11 - 17/12: 6 wekelijkse afleveringen van Hawkeye

24/12: Making of Hawkeye

17/12 - 24/12 SPIDER-MAN: NO WAY HOME

2021 gaat het eerste jaar zijn waarin 4 Marvel-films te zien zullen zijn in één jaar. Spider-Man: No Way Home is wel de enige niet-Marvel-Studio’s-film in deze hele lijst, aangezien de Spider-Man films nog altijd een gedeelde productie met Sony zijn. Over het plot is nog weinig bekend, maar over de cast is wel al veel gespeculeerd. Zo zou Doctor Strange zijn opkomst maken in de film, samen met acteurs Alfred Molina en Jamie Foxx als hun respectievelijke Spider-Man personages. Alles wijst dus naar een multiverse verhaallijn, maar tot nu toe heeft Marvel Studio’s nog weinig reactie gegeven op deze geruchten.

15/12: Belgische release van Spider-Man: No Way Home (onder voorbehoud)

24/12: Making of Spider-Man: No Way Home

Met deze opeenvolging van films en series is er normaalgezien geen enkele week in 2021 zonder een nieuwe aflevering binnen de MCU. Toch moet deze lijst met een korrel zout bekeken worden. Dankzij de pandemie is nog niet geweten of de bioscopen in de VS en Europa op tijd voldoende zullen openen om Black Widow te kunnen afspelen, aangezien Disney vasthoud aan een fysieke release in plaats van een gelijktijdige online release zoals bij Raya and the Last Dragon. Mochten de bioscopen toch niet op tijd open zijn, verplaatst de hele filmprogrammering, en is een mooie opeenvolging van releasedata niet meer gegarandeerd.

Veranderingen, nieuws, en recensies van de verschillende Marvel Studio’s projecten zullen te vinden zijn via Cultural Nonsense

Vorige
Vorige

COMING SOON - Blockbusters op Netflix, en enkele fantastische series tussenin

Volgende
Volgende

Coming Soon - MAART