Mijn 10 favoriete films van 2019

Webp.net-resizeimage-1-3.jpg

Alweer een jaar voorbij en alweer een lijst met favoriete of beste films van iemand die iets van films denkt te kennen. Dat is bij mij niet anders. Maar toch kijk ik niet per se naar de technisch beste film of die met het beste verhaal. Al deze elementen zijn natuurlijk in acht genomen maar wat het belangrijkste is, is de ervaring tijdens het kijken en de toekomst van deze film. Ga ik de film later willen kopen of zelfs opzetten als deze op televisie te zien is? Op deze manier probeer ik mijn favoriete films op een rij te zetten. Maar er zijn natuurlijk veel films uitgekomen in 2019, veel te veel om op te nemen in een top 10 dus eerst nog wat honorable mentions die ik zeker nog wil vermelden.

Honorable Mentions

  • Klaus : Een animatiefilm die de legende van Kerstmis herdefinieert. Perfect voor jong en oud.

  • Toy Story 4 : Deze vierde installatie weet een prachtig vervolg te breien ondanks het perfecte einde van de vorige. Misschien een onnodig vervolg van een perfecte trilogie.

  • Once Upon A Time ... In Hollywood : Een intrigerende liefdesbrief aan het Hollywood van de jaren zestig die een loop neemt met de geschiedenis.

  • Let It Snow : Een inclusieve, Love Actually-achtige kerstfilm voor een nieuwe generatie dat nog altijd de universele thema's van liefde weet te raken.

  • Someone Great : Een grappige maar ook rakende film over wat te doen na een breakup. Een van de meest eerlijke films van het jaar.

  • The Peanut Butter Falcon : De manier waarop een persoon met Down in deze film wordt afgebeeld is heel verfrissend. Het is een hartverwarmende film met onder andere een goede Shia LeBoeuf.

10. The Two Popes

Religieus ben ik allesbehalve maar toch heeft religie, en dan vooral de werkingen van de Kerk, mij altijd gefascineerd. De inzichten die deze film gaf in de hoge kringen van deze organisatie is wat mij het meeste aantrok in The Two Popes. Wat de film uiteindelijk zo goed maakt zijn de acteerprestaties van Anthony Hopkins als Benedictus XVI en Jonathan Pryce als Franciscus I, wiens dialogen het verhaal blijven vooruit duwen. De manier waarop de achtergrond van de pausen wordt aangepakt, vond ik eveneens zeer boeiend.

9. The Rise of Skywalker

MV5BNTNlYmMyNWQtOWZlZC00Y2IxLTkwYmUtYzQwNzZjM2Q0ZjA0XkEyXkFqcGdeQXVyODkzNTgxMDg@._V1_SX1777_CR001777744_AL_.jpg

Normaal gezien zou een Star Wars film hoger staan op mijn lijst maar The Rise of Skywalker had uiteindelijk te veel problemen om een hogere plaats te kunnen verantwoorden. Hoewel ik mij enorm geamuseerd heb tijdens het kijken van de film en ik dit later ook nog met plezier ga doen, merkte ik erna dat ik toch wel wat problemen had met hoe dit einde van de Skywalker Saga was aangepakt. De veranderingen van Abrams waren soms iets te drastisch en sommige personages kregen niet wat ze verdienden. Het staat nog wel in de lijst omdat het gewoon een zeer entertainende film is.

8. Out Stealing Horses

MV5BOWQxOTdhM2ItMDM4Yi00YTJlLWJjYzctZmJiNTRlNDA0OTc0XkEyXkFqcGdeQXVyOTg3MjgxNDc@._V1_.jpg

Deze ijzige maar fascinerende Scandinavische karakterstudie kwam in België misschien pas uit in december maar hij wist direct mijn hart te veroveren. De prachtige maar eenzame natuur samen met de intriges en schandalen van een kleine, geïsoleerde samenleving wist mij vast te grijpen in niet meer los te laten. Je vergeet al snel dat ze Noors spreken door de sterke performances van een veteraan als Stellan Skarsgard maar ook van de jongere acteurs. Hoewel Out Stealing Horses wat onder de radar vliegt, is het zeker de moeite waard.

7. Knives Out

Doorheen de jaren zijn er veel detective films geweest en hebben vele mensen wel eens cluedo gespeeld dus het was te zien hoe goed Knives Out de kijker kon vastgrijpen. Maar regisseur Rian Johnson weet het verhaal zo te sturen dat ik werkelijk verrast was door de uitkomst. De geweldige performances van onder andere Daniel Craig, Ana De Armas en Chris Evans maken van deze film pure entertainment.

6. Ready Or Not

Nu en dan zijn er eens films waarbij er volledig los gegaan wordt, compleet gekke films. Ready Or Not is zo een film. Wanneer je denkt dat het niet meer erger kan, dan wordt het erger. Het is een grappige, gewelddadige film die nog maar eens rijke mensen belachelijk maakt. Als je niet tegen bloed of pijn kunt, is Ready Or Not zeker niet voor jou. Ik daarentegen kon mijn ogen niet weghouden van het scherm om het ene spektakel na het andere te zien. Samara Weaving is werkelijk fantastisch in de hoofdrol.

5. Rocketman

MV5BMDA4MmU3Y2MtZWU4OC00MWY0LWIyYzItMjU5MDMyNjNiZWQ5XkEyXkFqcGdeQXVyNjc0NzQzNTM@._V1_SY1000_CR0014991000_AL_.jpg

Aan het einde van het jaar denk je voornamelijk aan de films die in de tweede helft van het jaar zijn uitgekomen. Het is dichterbij dus je herinnert je die het best. Maar Rocketman is een film die toch lang in mijn hoofd is blijven steken, voornamelijk door de muziek. Hoewel het verhaal donker was, was de film nog altijd plezant en vol leven. Elton John schuwde er niet van weg om met dit verhaal vele van zijn mindere momenten bloot te leggen. Taron Egerton is fantastisch als Elton en in het zingen van de legendarische nummers. Mocht ik Rocketman nog eens tegen komen op televisie of streaming, kijk ik er zeker naar. Als ik hem tegen dan al niet gekocht heb.

4. Spider-Man: Far From Home

Het is geen geheim dat ik fan ben van de MCU, al zijn de films soms hit-or-miss. Sinds Peter Parker zijn plaats bij Marvel terug heeft ingenomen, is het personage het hart van de MCU geworden. Een superheld met gewone problemen, is iets dat je niet vaak ziet. In de naslag van Endgame wist deze film al die emoties terug te brengen. Na Homecoming is dit weer een verhaal dat het publiek weet te verrassen. Het hoopvolle aspect trok mij het meeste aan, een superheld die gebreken heeft maar ondanks alles toch goed wil doen. Far From Home hoort zeker tot mijn favoriete films van dit jaar.

3. Frozen II

MV5BZDM3ZjJmY2ItODgxMC00OGVjLWE3OTAtODA3N2MyYmViMDllXkEyXkFqcGdeQXVyMTkxNjUyNQ@@._V1_SX1777_CR001777744_AL_.jpg

Frozen was een fenomeen dat misschien iets te veel door onze strot geduwd werd, maar toch was ik benieuwd naar wat ze zouden doen. Het eindresultaat was een veel betere film met fantastische personages en verhaallijnen. Natuurlijk is de muziek een grote schuldige. Veel meer dan de liedjes van de eerste film, bleven deze voor weken in mijn hoofd zitten. Met sterke vrouwelijke personages en een diep verhaal wist Frozen II echt mijn hart te veroveren.

2. Le Mans '66

Ik ben niet echt een auto persoon dus normaal ben ik ook niet echt aangetrokken tot films over deze wereld. Het is meestal de spanning die het verhaal weet op te bouwen die mij ertoe aantrekt. Hetzelfde met Le Mans '66. Het komt weinig voor dat ik zo op het puntje van mijn stoel zit tijdens een film tegenwoordig, ondanks dat ik ongeveer het einde van dit verhaal al wist. Het is dan ook een biografische film. De chemie tussen Matt Damon en Christian Bale is het hoogtepunt van deze film. Zij geven het verhaal de emotionele diepte die de film uiteindelijk zo goed maakt.

1. Avengers: Endgame

Mijn nummer één is niet zo verrassend maar toch heb ik erover moeten nadenken. Uiteindelijk kon geen enkele film op tegen de emoties die deze film in mij teweegbracht. Doorheen meer dan 25 films bouw je een band op met deze personages en is het zwaar om afscheid te moeten nemen. Het is misschien niet perfect of de technisch beste maar ik heb dit jaar bij geen enkele film zo veel emotie gevoeld, zo geëntertaind geweest, zoveel spanning gevoeld en zo genoten van het verhaal dat de Russo broers hadden gemaakt. Hier spreekt waarschijnlijk mijn Marvel hart, maar dit is voor mij verdiend de beste film van het jaar.

Dit zijn natuurlijk mijn favoriete films van 2019 maar er zijn nog zoveel films van dit jaar die ik nog niet gezien heb. Iedereen heeft een andere lijst. Wat zijn jouw favoriete films van 2019?

Vorige
Vorige

Meest geanticipeerde films van 2020

Volgende
Volgende

Kerstfilms Top 10