Kerstfilms Top 10

Top10_Kerst2019-1.jpg

Kerstmis, de tijd van het jaar voor cadeau's, goed eten en ja, familiebijeenkomsten. Meer en dan elke andere feestdag, heeft Kerstmis een hele waaier aan films die speciaal gemaakt werden voor deze tijd van het jaar. Vaak gezellige films, vol sneeuw maar ook met een goed vreugdevol verhaal. In Amerika is het kijken van een kerstfilm een veel grotere traditie dan bij ons in Europa en heeft iedereen zo wel zijn eigen favoriet. Zelf heb ik nooit heel veel van deze films gezien maar doorheen de jaren heb ik er toch enkelen opgevangen waarvan er een paar echte favorieten voor de feestdagen zijn geworden. Deze lijst is dan ook niet compleet maar geeft mijn persoonlijke kerstfilm top 10.

10. Elf (2003)

Mijn nummer tien is al direct een vrij bekende film voor velen maar ik heb Elf nog maar heel recent gezien. In één van zijn eerste films als regisseur zet Jon Favreau hard in op de tenenkrullende humor van Will Ferrel. Als je niet kunt tegen een film vol gênante situaties, is dit niets voor jou. En dat was het ook voor mij. Ik ben al iemand die zich heel snel verplaatst in gênante situaties dus deze film was voor mij wat te cringey. Ook het gebrek aan een echte kerstsfeer was een klein beetje teleurstellend voor mij.

9. A Christmas Carol (2009)

Het wereldberoemde verhaal van Charles Dickens is al meerdere malen verfilmd voor de bioscoop en televisie, maar het meest memorabel voor mij is toch wel deze van Robert Zemeckis. Jim Carrey doet zijn best om het verhaal te dragen maar door de animatie ziet alles er wat vervormd en raar uit. Het verhaal komt precies ook nooit op gang en voor je het weet is de film gedaan. Maar het verhaal van Dickens is voor mij puur Kerstmis en daarom blijf ik deze film opzoeken jaar na jaar.

8. Bad Santa (2003)

Van alle Kerstfilms kon Bad Santa zeker niet ontbreken. Als tiener was dit de film die wij zagen rond Kerstmis: een R-rated film die wij eigenlijk niet mochten zien. Het belangrijkste aan deze film is dat de humor nog wel goed ligt, al kan het soms wat te vulgair zijn. Maar ondanks deze vuile humor, bevat het verhaal uiteindelijk toch een goede boodschap om goed te zijn voor andere mensen. Hoewel niet per se vol met de traditionele kerstsfeer, heeft het voor mij toch een nostalgische waarde.

7. The Polar Express (2004)

The Polar Express is de tweede Robert Zemeckis in deze lijst met in de hoofdrol dezelfde enge animatie als in A Christmas Carol die vijf jaar later uitkwam. Het is een echte kerstfilm met sneeuw en avontuur, en een prachtig einde met een goede boodschap voor jong en oud. Ik ben ook vooral een grote fan van Tom Hanks die hier verschillende rollen op zich neemt, zelfs van enkele kinderen. De energie en de vrolijkheid die hij aan deze film weet te brengen is aanstekelijk. Daarom kunnen we de soms enge geanimeerde gezichten toch een beetje door de vingers zien.

6. Let It Snow (2019)

Let It Snow is de eerste Netflix film op deze lijst die dit jaar uitkwam. De film werkt volgens het concept van Love Actually, met verschillende parallelle verhaallijnen die uiteindelijk samen komen, maar brengt een verhaal voor de huidige generatie. Dit betekent niet dat het plotseling voor veel mensen niet meer van toepassing is want het verhaal is nog altijd heel menselijk. Iedereen heeft op zijn manier liefdesproblemen, of juist niet, en dat weet deze film zo mooi in beeld te brengen. Het is direct ook de meest inclusieve film in deze lijst. Het is een film die mij echt vrolijk weet te maken met haar personages en de grote hoeveelheden sneeuw.

5. Home Alone (1990)

Home Alone is een klassieker, maar zoals vele klassiekers heb ik ook deze pas recent gezien. De combinatie van actie, humor en een verwarmende kerstsfeer is wat deze film zo goed maakt. Het acteerwerk is niet altijd even goed maar dat wordt gecompenseerd met een grote dosis aan charme. Kerstliedjes worden perfect vermengd met een prachtige John Williams soundtrack. En de boodschap van liefde en familie, zelfs al kunnen ze nu en dan ambetant doen, past perfect bij Kerstmis waar familiebijeenkomsten en de occasionele ruzie een groot element zijn. Voor mij is het een film die ik de komende jaren meer ga opzetten.

4. Klaus (2019)

De tweede Netflix film op deze lijst en eentje die vele harten wist te veroveren. In een wereld van 3D animatie bracht Klaus een verhaal in traditionele 2D animatie. Het verhaal is vrij stereotiep maar zo goed uitgevoerd dat het je hart weet te raken. Ik heb nog niet vaak een kerstman gezien in een film die zo'n goed en persoonlijk verhaal kreeg. Hoewel ik er weinig van verwachtte, is het voor mij een nieuwe kerstklassieker. Elke film die mij aan het tranen krijgt, verdient dit. Voor jong en oud brengt deze een echte kerstsfeer in huis.

3. Mickey's Once Upon A Christmas (1999)

Nu komen we een beetje in het terrein van de nostalgie maar ondanks dat is Mickey's Once Upon A Christmas nog altijd een steengoede film. De drie verhaaltjes uit deze film hebben elk zo'n emotionaliteit met thema's rond liefhebben en familie. Zeker als kind hadden deze een grote impact op mij om te appreciëren wat ik thuis had. Hoewel de film zeker gericht is op kinderen, blijven de verhalen zo goed dat zelfs volwassenen een traantje zullen laten. Ik zal deze film nooit vergeten en daarom staat hij op nummer drie.

2. Love Actually (2003)

Hoewel de voorbije films misschien meer gericht waren op een jonger publiek, is dit een verhaal dat mij als volwassene kon charmeren. Love Actually is het model voor een film met parallelle verhaallijnen en het weet dit perfect te brengen. Het bevat vrolijkheid enzovoort, maar het belangrijkste is dat het de minder mooie aspecten in het leven niet vergeet, zelfs in een kerstfilm. Voor mij is deze hartverwarmende maar ook hartverscheurende film perfect voor een gezellige avond rond kerstmis.

1. How The Grinch Stole Christmas (2000)

Deze tweede Jim Carrey film van de lijst, was en is nog altijd mijn favoriete kerstfilm. Geen enkele andere film weet voor mij de gevoelens van Kerstmis te verwoorden. Jim Carrey is zijn hilarische zelf maar ik vond vooral het dorp van de Who er zo gezellig en Kerstachtig uitzien. Als ik aan Kerstmis denk, komt nog altijd dat beeld in mij op. De thema's van eenzaamheid en familie, zeker tijdens Kerstmis zijn zo sterk gebracht voor jong én oud. De charme van deze film brengt mij elke keer weer terug.

Dit zijn natuurlijk mijn favoriete kerstfilms, maar iedereen heeft zijn eigen favoriete films voor de feestdagen. Wat zijn jouw favoriete kerstfilms?

Vorige
Vorige

Mijn 10 favoriete films van 2019

Volgende
Volgende

Na 12 jaar is The Big Bang Theory uitgeknalt