Geen MCU deze maand, maar wel een diverse lading online films en series - Coming Soon

Dawn of the Dead Sequel en een Amy Adams thriller

Normaal gezien gaan we met mei de laatste maand in dat de bioscopen gesloten zijn, en dat betekent dat we nog een maand enkel achter de televisie vastgeketend zitten. Gelukkig is Netflix er weer met een hele lading film, en waarschijnlijk zoals gewoonlijk van wisselende kwaliteit. We starten de maand op 7 mei met Monster, een film uit 2018 die na een ronde van de festivals eindelijk een distributeur heeft gevonden. Met onder andere John David Washington en Jeffrey Wright in de cast , vertelt de film het verhaal van slimme, sympathieke, 17-jarige filmstudent uit Harlem wiens wereld op zijn kop gezet wordt wanneer hij beschuldigd wordt van moord. Vijf dagen later krijgen we op 12 mei al direct twee nieuwe films. Oxygen is een Franse sci-fi thriller van Alexandre Aja (Horns, The Hills Have Eyes) met Mélanie Laurent (Inglourious Basterds). De film draait rond een vrouw die ontwaakt in een cryogene kamer zonder zich te herinneren hoe ze daar terechtkwam, en een uitweg moet vinden voor ze zonder lucht komt te zitten. De tweede film is Dance of the 41, een Mexicaans historisch drama over een waargebeurd schandaal in het begin van de 20ste eeuw rond homoseksualiteit in de Mexicaanse high-society. De hoofdrol in de film wordt vertolkt door Alfonso Herrera, bekend van de Netflix-reeks Sense8.

Op 14 mei krijgen we dan de eerste “blockbuster” met The Woman in the Window. Deze adaptatie van het gelijknamige boek uit 2018 van de controversiële auteur A. J. Finn, aka Daniel Mallory, komt van de bekende regisseur Joe Wright (Darkest Hour, Pride & Prejudice). In het verhaal begint een agorafobische vrouw die alleen in New York woont, haar nieuwe buren te bespioneren, waarna ze getuige is van een verontrustende daad van geweld. De hoofdrol wordt vertolkt door actrice Amy Adams, met in de cast onder andere Gary Oldman, Julianne Moore, en Anthony Mackie. Een week later verschijnt op 21 mei Army of the Dead, Zack Snyder’s sequel op diens 2004 debuutfilm Dawn of the Dead. Na een zombie-uitbraak in Las Vegas waagt een groep huurlingen in de film de ultieme gok door de quarantainezone in te trekken om de grootste overval ooit te plegen. De actiefilm met een goed stuk humor bevat enkele grote namen zoals Dave Bautista, Hiroyuki Sanada, en Ella Purnell. De laatste grote film van de streamingdienst is Blue Miracle op 27 mei. De film van Julio Quintana vertelt het ongelooflijke, waargebeurde verhaal van Casa Hogar, het Mexicaanse jongenstehuis dat meedeed het grootste vistoernooi ter wereld om hun weeshuis te redden. De hoofdrollen worden vertolkt door Raymond Cruz en Dennis Quaid.

Een eerste Millarworld-adaptatie komt naar Netflix

Meer nog dan films is Netflix bekent voor haar series. Mei is een vrij rustige maand, maar wel met enkele grote titels. Eerst komt er op 4 mei het tweede deel van Selena: The Series. De reeks vertelt het leven van de overleden Tejano-zangeres Selena die haar dromen ziet uitkomen, maar haar familie levens veranderende keuzes ziet maken op de reis van de zangeres naar succes. In 2017 kocht Netflix de rechten op de comics van Millarworld, het comicmerk van schrijver Mark Millar. In het verleden werden titels als Wanted, Kick-Ass, en Kingsman al verfilmt, maar met Jupiter’s Legacy komt op 7 mei de eerste adaptatie van de streamingdienst online. In de reeks heeft de eerste generatie superhelden de wereld bijna een eeuw lang veilig gehouden, en nu moeten hun kinderen hun erfenis waarmaken in een episch drama dat decennia overspant en de dynamiek van familie, macht en loyaliteit navigeert. In de cast zien we acteurs als Josh Duhamel, Leslie Bibb, en Anna Akana.

Het vierde seizoen van Castlevania wordt op ons losgelaten op 13 mei. Mede vanwege een golf van beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen showrunner Warren Ellis, heeft Netflix beslist dat dit vierde seizoen het laatste zal zijn voor de succesvolle animatiereeks. Een plot voor dit laatste seizoen is nog niet bekend, maar het merendeel van de cast zal terug zijn om de serie af te sluiten. Een dag later krijgen we de mini-serie Halston, rond de bekende modeontwerper met dezelfde naam. De reeks volgt Halston terwijl hij zijn naam uitbouwt tot een wereldwijd mode-imperium dat synoniem is met luxe, seks, status en roem. Acteur Ewan McGregor vertolkt de hoofdrol, met onder andere Krysta Rodriguez in de rol van Liza Minnelli. Dezelfde dag brengt Netflix het langverwachte tweede seizoen van de anthologie-reeks Love, Death, and Robots uit. Dit tweede seizoen bevat slechts acht afleveringen, tegenover de 18 van het eerste seizoen, maar een derde seizoen van acht afleveringen is ondertussen ook al aangekondigd. De reeks van producenten Tim Miller en David Fincher bevat opnieuw een unieke animatiefilm qua inhoud en stijl per aflevering.

Geen MCU, maar wel een nieuwe Star Wars animatiereeks

Normaal gezien is Netflix de grote leverancier van online films en series, maar tegenwoordig met Disney+ niet per se onderdoen. Na de twee Marvelreeksen die de voorbije maanden gedomineerd hebben, is mei echter een zwarte gat voor de studio vooraleer Loki van start gaat op 11 juni. Toch zijn er elke vrijdag nog nieuwe afleveringen te zien op de streamingdienst. Big Shot ging van start op 16 april en loopt nog de hele maand mei. Ook van The Mighty Ducks: Game Changers is er nog elke vrijdag een nieuwe aflevering te bekijken vooraleer de finale op 28 mei. Op 4 mei krijgen we dan de eerste nieuwe reeks op Disney+. The Bad Batch is de eerste Star Wars reeks sinds The Mandalorian begin dit jaar, en gebaseerd op de groep clones die geïntroduceerd werden in het zevende seizoen van The Clone Wars. Een eerste aflevering van zeventig minuten zal uitkomen op vier mei, met de op 7 mei waarna nieuwe afleveringen elke vrijdag te zien zullen zijn op de streamingdienst. Een week later op 14 mei krijgen we dan het tweede seizoen van High School Musical: The Musical - The Series.

Na de release van STAR op Disney+ op het einde van februari, beginnen er stilaan meer interessante, originele films en series te verschijnen. Marvel’s M.O.D.O.K. is één van deze reeksen die vanaf 21 mei voor tien weken elke vrijdag op de streamingdienst te zien zal zijn. De reeks draait rond de bekende egomaniakale superschurk met een heel groot hoofd en een heel klein lichaam, die worstelt om de controle te behouden over zijn kwaadaardige organisatie en zijn veeleisende familie. Het verhaal staat los van de MCU, en is bedoelt voor een volwassener publiek. De hoofdrol wordt vertolkt door Patton Oswalt, met onder andere Melissa Fumero, Whoopi Goldberg, en Nathan Fillion als deel van een sterrencast. Een week later is er dan eindelijk de release van de nieuwste live-action adaptatie met Cruella. Met cinematograaf Nicolas Karakatsanis heeft de film ook een opvallende Belgische toets. Van regisseur Craig Gillespie (I, Tonya), en met Emma Stone in de hoofdrol, gaat de film de Maleficent kant op met een verhaal rond de bekende slechterik uit 101 Dalmatians. Met acteurs als Emma Thompson, Mark String, en Paul Walter Hauser, is ook deze cast goed gevuld. Dezelfde dag komt Disney ook met een speciaal project. Launchpad op Disney+ brengt 6 kortfilms van regisseurs van onder gerepresenteerde achtergronden, en geeft ze zo een kans om hun verhalen te vertellen.

HBO MAX komt naar Streamz

Ook op Streamz blijft er interessant materiaal te zien vanop HBO. Elke maandag is er zo deze maand nog The Nevers en Mare of Easttown te zien op de streamingdienst, met de finale van de eerste op 17 mei en die van de tweede op 31 mei. Daarnaast heeft Streamz ook de streamingrechten voor verschillende films en series van HBO MAX in handen gekregen. Op 10 mei verschijnen zo Zack Snyder’s Justice League en Locked Down, alsook de Ridley Scott-reeks Raised By Wolves, en The Flight Attendant, een reeks van The Big Bang Theory-actrice Kaley Cuoco. De weken daarna komen daar verschillende documentaires bij, met op 30 mei eveneens de film Oslo, een adaptatie van het gelijknamige toneelstuk over de onderhandelingen tussen Israël en Palestina. Op andere Belgische streamingdiensten zoals Zed vanuit je Zetel zijn op 12 mei de films Balloon, een Tibetaanse film over een familie die strijd met de natuur, spiritualiteit, en politiek, en Our Friend, een film waarin een koppel na slecht nieuws onverwacht hulp krijgt van hun beste vriend, te zien. Op 19 mei is er eveneens The Killing of Two Lovers, een film waarin een man worstelt met zijn rol als alleenstaande vader van zes en de nieuwe relatie van zijn ex.

Doorheen de maand mei heeft Apple TV+ tot 4 juni enkel de reeks The Mosquito Coast in de aanbieding. De serie met Justin Theroux in de hoofdrol focust zich op een ideoloog die zijn familie plotseling meesleurt om te gaan schuilen van de politie in Latijns-Amerika. Amazon Prime Video heeft nochtans wel wat in de aanbieding voor mei. Op 13 mei krijgen we de Nederlandse film De Oost van Jim Taihuttu. In het verhaal vinden we een jonge Nederlandse soldaat die wordt ingezet om na de Tweede Wereldoorlog de onafhankelijkheid van de Nederlandse kolonie Indonesië te onderdrukken, maar daar wordt verscheurd tussen plicht en geweten wanneer hij zich aansluit bij het eliteteam van een steeds meedogenlozere commandant. In de cast zien we onder andere de Nederlandse acteur Marwan Kenzari, bekend uit Aladdin en The Old Guard. Een dag later krijgen we eindelijk de langverwachte release van The Underground Railroad, de reeks van Oscarwinnaar Barry Jenkins. De reeks volgt een jonge vrouw genaamd Cora, die een verbazingwekkende ontdekking doet tijdens haar poging zich te bevrijden van de slavernij in het diepe zuiden. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver Colson Whitehead uit 2016, maar eveneens op de echte routes die slaven gebruikten om te ontsnappen naar vrije staten en Canada. En uiteindelijk een week later, op 21 mei, komt Amazon met de anthologie-reeks Solos. De reeks bevat zeven unieke karakter-gedreven verhalen. Elk personage begint aan een spannend avontuur in een onzekere toekomst, en komt tot de conclusie dat we, zelfs tijdens onze meest geïsoleerde momenten, allemaal verbonden zijn door de menselijke ervaring. De afleveringen worden geleid door bekende gezichten als Anne Hathaway, Anthony Mackie, Constance Wu, Morgan Freeman, Helen Mirren, en Dan Stevens.

 
Vorige
Vorige

HBO MAX op Streamz en een hele boel releasedatums voor Netflix | Newsflash

Volgende
Volgende

Academy Awards voorspelling | Deel 2 - Films en performances