Joker - Recensie

Compleet vrij van de algemene verhaallijn van DC, brengt Warner Bros. Joker van regisseur Todd Philips. In deze wereld is comedian Arthur Fleck geplaagd door mentale problemen, werkloosheid en een falende carrière. Met het gevoel achter gelaten te worden door de maatschappij komt hij op een neerwaartse spiraal van revolutie en bloederige misdaad. Hiermee krijgt Batman's bekendste rivaal zijn backstory, die er volgens mij nooit moest komen.

De intenties waren nochtans goed op het begin. Maak een gegrond verhaal over de Joker los van de rest van de DC-films. Met een acteur als Joaquin Phoenix wist je dat er genoeg intensiteit naar de rol zou worden gebracht. Dit laatste is ook effectief tot stand gekomen. Phoenix laat je zo oncomfortabel voelen. Je voelt je niet op je gemak terwijl je Fleck zich door zijn leven ziet wringen. Voor mij was het een van de beste elementen van de film. Anderzijds is de esthetiek fantastisch. De grijze wereld van Gotham die naar voren wordt gebracht, samen met de bij tijden huiveringwekkende soundtrack van Hildur Guðnadóttir, zet een heel duidelijke sfeer waarin de film zich afspeelt.

Het aspect dat nogal moeilijk ligt bij mij, is de uitwerking van de ideeën achter de film. In Joker wilden de makers tonen hoe een neerwaartse spiraal van mentale gezondheid en een nalatige maatschappij ervoor kan zorgen hoe een persoon compleet kan ontsporen en de bekende slechterik kon worden. Ik denk dat men hier niet ver genoeg in is gegaan. Terwijl het tonen van de gevolgen van de maatschappelijke aanpak van mentale gezondheid goed is, moet het ook duidelijk zijn de de reactie van de Joker hierop niet normaal is. Je zou niet moeten gaan begonnen moorden. Maar toch denk ik dat de Joker hier te sympathiek is weergegeven. Niet dat hij als een held wordt afgebeeld. Maar zelfs ik had momenten dat ik het met hem eens was.

Er gaan mensen zijn die zichzelf in Arthur Fleck gaan herkennen en dat kan gevaarlijk zijn. Mensen die zich opzij geschoven voelen door de maatschappij of in hun carrière of het meisje niet kunnen krijgen, zoals de incel beweging. Het is niet de bedoeling om deze mensen een uithangbord te geven. Niet dat er door de film extra geweld gaat komen maar het is niet slim om zo'n gedachten munitie te geven. Zelfs de problematische uitspraak van de regisseur zelf, over hoe je tegenwoordig geen grappen meer kunt maken, toont hoe dicht de film wel niet raakt aan al bestaande frustraties. Maar de Joker is een slechterik, simpelweg uit op chaos, iets dat de makers schijnbaar zijn vergeten onderweg.

Natuurlijk ziet het merendeel nog altijd door de sympathieke Joker en zien de slechterik dat hij wel niet is. Maar toch overschaduwde deze gedachten het bekijken van de film voor mij. Gaat iedereen de film zo zien? Voor mij mocht de Joker extremer zijn, om hem verder van de realiteit af te zetten. Misschien gaan deze gedachten verdwijnen met de tijd. Misschien toont de maatschappij dat het giftige aspecten van het personage toch herkent. Ik hoop het want ik hield toch wel van het uitzicht, de sfeer en het acteerwerk achter de film. Ik zou zeggen, kijk de film en vorm je mening want je gaat er over nadenken.

★★★

Joker is nu te zien op Itunes, Amazon Prime en YeloPlay

Vorige
Vorige

Throwback Recensie - Kill Bill Vol. 1

Volgende
Volgende

A Rainy Day In New York - Recensie